Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

At leve og bo sammen

Af - BØRNELIV – www.borneliv.dk

Når børn og voksne bor sammen, vil de voksne hurtigt opdage, at hjemmet mere og mere bliver børnenes hjem.
Har du prøvet at tælle, hvor meget legetøj der ligger hjemme i jeres stue?
Og har du lagt mærke til, hvor mange steder du enten har børnesikret eller gjort lettere tilgængelige for dit barn?
Det vigtigste i det at bo sammen er ordet sammen.

Jeres hjem skal give jer mulighed for at kunne lege, arbejde, spise, sove osv. på en måde, der giver plads nok til hele familien.
Praktiske opgaver som at lave mad, rydde op og gøre rent skal gøres så nemme og overskuelige, at I bagefter har mere tid og overskud til at lege, læse og hygge jer med hinanden.
Børn har brug for tid og plads.
Til at lege, lære, udvikle sig og – ikke mindst – til at hygge sig alene, med venner eller med familien.
Det bedste, du kan gøre for dit barn, er at være der når det har brug for dig. Jo mere du har styr på alt det praktiske, der nu engang skal gøres, jo nemmere kan du bruge en masse tid og energi på at lege, hygge, snakke eller trøste dit barn, når det har behov for det.

At indrette hjemmet på det lille barns betingelser
Så længe børn er helt små, har de ikke behov for et eget værelse.
De vil som regel helst være der, hvor forældrene opholder sig – f.eks. i stuen, køkkenet, soveværelset eller haven.
De opdeler ikke deres aktiviteter i forskellige rum, sådan som voksne gør. Et barn kan sagtens tegne og læse lektier i køkkenet, sove i stuen, bygge hule i soveværelset, læse tegneserier på gulvet og spille fodbold i entreen.
Det kræver, at der er plads til børnene og deres leg.
Og at møbler og legetøj er nemme at håndtere for børnene.
Det kan være en god idé at lave forskellige “opbevaringsstationer” for dit barns legetøj rundt omkring i hjemmet.
Så kan I hurtigt pakke legetøjet væk i det rum, hvor det lige blev liggende på gulvet, fordi noget andet pludselig blev mere interessant.
Brug et skab eller dekorative opbevaringskasser til at gemme legetøj og børnebøger væk i stuen. Sæt hylder op, så dit barn kan nå dem.
Og hvorfor ikke bruge en lav køkkenhylde til at opbevare tegneblokke og oliekridt?
Er der en lav hylde eller kommode i entreen, hvor dit barn selv kan lægge sit tøj? Hænger der en lav knagerække til små jakker og frakker?
Så længe barnet er lille, er hjemmet en meget stor del af dets verden.
Som barnet vokser, udvikler hjemmet sig til en base, hvor barnet kan hygge og udvikle sig sammen med sin familie. Der skal være plads til at tegne, spille computerspil, lave mad selv, have venner på besøg og meget mere.

At lege er en nødvendighed for alle børn.
Leg er den sjoveste og mest effektive måde at lære på. Derfor er det vigtigt, at vi voksne giver vore børn gode betingelser for at lege. Selvom dit barn er den mindste i familien, har det brug for mere plads end alle andre. Den nemmeste måde at give barnets leg god plads i hverdagen, er at bruge de forskellige områder i hjemmet til forskellige formål. Man kan både tegne og spille bordtennis på et stort køkkenbord. Og en stor sofa giver plads til både at lege og læse.
Et rum med møbler, der kan stables, foldes sammen eller trilles væk, kan på få minutter forvandles fra tv-stue til diskotek.

Det skal være praktisk
Jo mere opbevaringsplads I har, jo nemmere er det at holde orden. Giv hver ting sin egen plads. Gem ting, I sjældent bruger, væk. Mobiltelefoner, nøgler og tegnebøger er nemmere at finde, hvis I altid opbevarer dem samme sted. Sætter I mærkater med navne eller symboler på skuffer og opbevaringsæsker, er det nemt – selv for små børn – at finde det, der lige er brug for, og så lægge det på plads igen. Det er godt for dit barns selvtillid, hvis det har mulighed for at kunne gøre mange ting uden hjælp. Det gør også jeres hverdag mindre stresset. Hvis I har plads til det, så lad et lille skab stå tomt – her kan I hurtigt kaste de ting ind, som I har gang i, når I pludselig får uventede gæster.

Det skal være sikkert
Jeres hverdag er enklere og mere afslappet, hvis dit barn kan lege og udforske sine omgivelser, uden at I behøver at være bange for at barnet får knubs eller slag, klemmer eller brænder fingrene. Indret jer med omhyggeligt testede møbler og godkendte børnesikringer. Sørg for en skærm foran pejsen, forankring af reolen, børnesikre stikkontakter, låse på vinduerne og på skabene til medicin og rengøringsmidler. Så er det nemmere for dig at sige “ja” til dit barns eventyr og eksperimenter derhjemme.

Først et kram – og så af sted!
Noget af det bedste i hele verden er et knus fra dem, man holder af. Jo mere og jo oftere du viser dit barn, at du elsker det, jo mere trygt føler det sig og tør afprøve grænserne for, hvad det kan – både inden- og uden for hjemmet. Det er dejligt at give hinanden et knus, inden I skal i vuggestue, dagpleje, børnehave eller skole og på arbejde om morgenen. Så kan I glæde jer til et gensyns-kram senere på dagen.
Om aftenen kan I få jer en snak om dagens oplevelser. Måske ved køkkenbordet, mens I spiser en appelsin eller et æble. Måske på sofaen – under en lun plaid. Så er tiden inde til at læse en godnathistorie.
Når det bliver mørkt, har dit barn måske brug for lidt ekstra tryghed. Måske har barnet hørt eller læst om uhyggelige væsener, og er nu bange for at der skjuler sig et monster under sengen. Sæt en natlampe op, så også nattetimerne føles trygge.


At indrette et børneværelse på det større barns betingelser
Når dit barn bliver større, får det brug for et sted, hvor det kan trække sig tilbage og lege, læse, have venner på besøg, hvile sig eller sove. Børneværelset bør fra starten have muligheder for at blive ændret i takt med, at barnet vokser, får nye interesser eller måske en overgang skal dele værelset med en bror eller søster.
Tag udgangspunkt i dit barn, når du indretter børneværelset. Det kan godt være, at du bedst kan lide at kigge på sarte pasteller, men hvis du har en meget aktiv dreng, der elsker knaldfarver, ja så er det altså også stærke farver der bør anvendes i hans værelse. Omvendt nytter det ikke meget at bygge etagesengen sammen med et klatretårn og en rutsjebane i håbet om, at dine piger skal begynde at lege røvere og soldater, hvis de hellere vil sidde i et pudehjørne og hygge sig med en bog eller lege “fint teselskab”.
Lyt til dit barn, følg med i dets interesser og forsøg at skabe den bedste basis for barnets drømme og lege. Indret børneværelset i farver, dit barn holder af. Vælg møbler, der både kan fungere som stol eller bord og i fantasien omdannes til biler, busser, flyvemaskiner eller hvad der ellers lige optager dit barn. Måske er det også sjovt at sætte en gynge op inde i børneværelset.
Hvis der ikke er så megen plads, kan du vælge multifunktionelle møbler – f.eks. en seng med indbygget skrivebordplade eller en bænk med opbevaringsplads i sædet. Et højt sengestel kan bruges til at gemme ting under. Har du mere end et barn, kan en etageseng være en pladsbesparende idé. Og måske kan børnene dele værelse, så de får mere plads til at lege.
Er dit barn allerede så stort, at det kan hjælpe med at male sit værelse? Så giv det lov! F.eks. kan barnet klippe skabeloner og overføre små dekorationsmotiver på væggen. Eller barnet kan hjælpe med at slibe møbler med sandpapir, inden de skal males eller lakeres. Jo mere dit barn involverer sig i indretningen af værelset, desto mere vil det føle, at det er dets “helt eget” sted.

Tag naturen med hjem!
Udendørs leg giver dit barn mulighed for at bruge alle sanser og træne sin krop. Skov, strand, park og have byder på overraskelser og eventyr hele året rundt. Og hvis I ikke har mulighed for at være så meget udenfor, kan I altid tage lidt af naturen med ind i jeres hjem.
I kan samle og tørre frø og så dem hjemme i en potte, eller lave små dekorationer af sten og grene. I kan også vælge at bruge havemøbler indenfor – f.eks. liggestole eller en hængekøje.

Det vigtigste tidspunkt er lige nu!
Livet er fuldt af forskellige aktiviteter. Mange af dem kan I foretage jer sammen: lave aftensmad, lege, gå lange ture og meget mere. Men af og til kan I også have behov for at slappe af, hygge jer i sofaen, snakke eller bare være sammen.
Når I laver mange dagligdags ting sammen, vil I føle jer meget tæt på hinanden. Selv opvasken kan faktisk være en sjov fælles ting. Dit barn føler, at du har brug for det. Det vigtigste tidspunkt er lige nu, og det vigtigste sted er lige her.3 August 2011