Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnefoto og gode råd

Af journalist Karin Svennevig Hyldig.
Glem alt om det gyldne snit og andre stive regler.
Gode billeder af børn skal man lege sig til, lyder et tip fra en professionel fotograf

Held eller forstand.
Af og til lykkes det.
Og du bliver aldrig træt af at eje et mesterskud af verdens skønneste unge – din egen.
Det går både som gave til bedsteforældrene, der har alt, til at tanke energi ved, mens du er på arbejde, til pral, til glæde, til konfirmationssangen og til at hale frem om 30 år for at se om barnebarnet ligner…
Den nordjyske portrætfotograf Flemming Worm giver her en stribe gode råd til alle os håbefulde amatører om, hvordan billeder af børn lykkes.
Hans filosofi er blandt andet, at børn er mest fotogene, når de leger. At de skal være trygge og glade og aktive for at få det rigtige udtryk frem.
Han er også kendt for sine billeder af gravide – for at åbne kvindernes øjne for, hvor smukke de selv er…
Men det er en ganske anden historie…

Keep it simple
Den klassiske fejl, når man fotograferer mennesker er, at gøre det på en rodet baggrund, for der er nu en gang ikke den samme dybde i et foto som i dét, øjet ser.
Så bliver du træt af billeder, hvor junior tilsynelande er ved at blive kørt over af et legotog, har en kæphest i øret eller en potteplante på hovedet, så ’Keep it simple’, som Flemming Worm siger.
Det kan han selvfølgelig sagtens sige, for han har jo sit fotostudie – helt uden kaotiske spor efter børnefamilier. Men enkelhed er faktisk ét af hans kendemærker:
- Ikke at der er noget forkert i at fylde studiet med hø eller andre spændende ting. Jeg kan bare bedst lide det enkle. Frugter f.eks. De har sådan nogle dejlige farver, siger han.
Så: Prøv at finde en vinkel, hvor du ser dit barn på en nogenlunde ensartet baggrund.

God tid
Lamperne er ikke tændt og kameraet er ikke klar, når Flemming Worm byder et barn velkommen i sit studie. Mindst to timer sætter han af, for der skal være ro på de voksne, hvis den lille skal føle sig tryg.
- Hjemme er børnene jo i forvejen naturlige og afslappede, så der kan mindre nok gøre det, gætter han.
Men fotogene på kommando. Det er de færreste. Så sæt god tid af, hvis bedstemor liiige skal have et billede sendt over af guldklumpen i det tøj, hun gav ham til jul.

Op af sofaen
Nogle kameraer har zoom, men dén funktion kan snyde. I virkeligheden klipper mange digitale kameraer bare et felt ud af billedet. Kvaliteten følger ikke med og dét, du har zoomed ind på, kan måske ikke forstørres.
Skal man tage gode billeder af børn, må fotografen op af sofaen og måske smide sig på gulvet eller balancere på en stol for at få den helt rigtige vinkel. Det er faktisk den simple hemmelighed bag mange superskud.
Tommelfingerregel: Er der masser af lys, bliver billederne sjældent rystede.
Er det småt med lys, må du enten bruge blitz eller stille kameraet i stativ eller på et bord, hvis du vil bevare den dunkle stemning.
For at få lys nok ind må kameraet nemlig åbne i længere tid, og så kan man både se, om fotografen har rystet lidt på hånden og om motivet har bevæget sig.
Unger med ganske almindelig fut i kan nemt komme til at ligne spøgelsesagtige raketter, hvis der er for lidt lys.

Men skyd fra hoften, hvis
Opstår der pludselig en sjov situation, der bare MÅ foreviges, så tryk af og håb på det bedste. Det gør de professionelle også – ofte med forbløffende godt resultat. På Flemming Worms hjemmeside findes blandt andet et billede af en ung far med sin spæde søn, der fornøjet sprøjttisser til fotografen.
- Lyset var slet ikke sat og kameraet ikke klar. Jeg så bare lige den første dråbe og så skød jeg. Et sekund senere ser faren jo forvirret op på mig og siger ’hvad gør jeg?’. Da var fortryllelsen brudt. Kreativitet er tit at se muligheden, inden det er for sent, siger Flemming Worm, der selv kalder billedet et ’lucky shot’.

Fang øjnene
Barnet behøver ikke at fylde hele billedet, men blikket skal helst være i fokus:
- Øjnene fortæller en hel historie om barnets humør og tanker. Virkningen af sådan et fast blik er meget stærk, og så er det egentlig ligegyldigt hvor i billedet, du har den lille, om han kigger op, ned eller vender sig efter dig. Jeg forsøger altid at fange barnets opmærksomhed, siger Flemming Worm.

Brug blitz i modlys
Ungen står dér foran terrassedøren og ser bare SÅ vidunderlig ud. Men på billedet får du kun en sort skygge foran et lyshav med en masse ligegyldige detaljer ude fra haven….
Modlys er en rigtig drillepind. Dine øjne kompenserer for det, men det gør kameraet ikke.
Vender du kameraet dén vej, hvor lyset kommer fra, fotograferer du lyset – ikke dét, der står imellem dig og lyskilden.
Nogle kameraer kan programmeres til modlys, men Flemming Worm anbefaler blitz. Den udtoner nemlig dét, der er bagved dit motiv, så du får en enkel baggrund og et velbelyst motiv.

Smid pinlige billeder ud
Jeg har lovet mig selv aldrig at tage et billede, nogen kan blive kede af bagefter.
Kan billedet virke sårende på barnet senere hen.
Så smid det ud.
Latterliggørelse er ikke godt for noget – heller ikke for lysten til at blive fotograferet, siger Flemming Worm.

Se Flemming Worms egne billeder på: www.wormphoto.dk

20 October 2011