Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

18 forskellige muligheder for balance i familien - 11

Alle snakker om stress, men den gode nyhed er, at der findes 100-vis af måder at stresse af på.

Vi Forældre bringer her nogle af de mest familievenlige. Læs dem, bliv inspireret og prøv én - ad gangen.

Less is more, som de gamle minimalister sagde, og hvor er vi lige henne, hvis vi stresser over at stresse ned….?

Af jorunalist Karin Svennevig Hyldig


11. Den ambitiøse


Lær at meditere

Meditation er ikke en luksus for rockmusikere og direktører alene.

Alle børn og voksne bliver mindre forvirrede, mere koncentrerede og effektive - sover bedre om natten og får mere energi om dagen ved at fokusere bevidstheden. Helst hver dag, siger Cand. Psych. Uffe Damborg, der i sin praksis og på kurser bl.a. arbejder med én af de ældste meditationsformer, åndedrætsmeditation eller Mindfulness Based Stress Reduction, som programmet officelt kaldes:

- Det er et ret enkelt program renset for religiøse over- og undertoner. Men man skal jo lige lære det. Og dér ved jeg godt, mange stressplagede ikke synes, de har tid…. Paradoksalt nok, siger han.

I mange buddhistiske lande mediterer børnene fra de er helt små. Og nye amerikanske forskningsresultater peger på, at børn der mediterer, har lettere ved at lære, bliver gladere og har færre psykiske problemer ed børn, der ikke mediterer.

- Der er ingen nedre aldersgrænse for meditation, og børn er hurtige til at få det lært, for de har ikke helt så megen forstyrrende bagage som de voksne. Men ungerne skal selvfølgelig selv have lysten, understreger Uffe Damborg.

Vil junior ikke, må I altså trøste jer med, at velafbalancerede forældre automatisk smitter deres børn…

Sådan gør I:

Kan du ikke overkomme at gå på kurser eller finde en instruktør, er det helt OK at eksperimentere med begynder-meditation derhjemme. Sammen med børnene eller mens de mindste sover:

1. Sid eller lig behageligt. Brug evt. ørepropper, hvis der er megen forstyrrende støj. Luk øjnene og træk vejret dybt og langsomt.

2. Sæt en meditations-CD på og følg instrukserne

ELLER

Koncentrér jer om at trække vejret. Læg en hånd på det nederste af maven og mærk hvordan den hæver og sænker sig. Flyt hånden, men hold opmærksomheden på maven og åndedrættet. Du må gerne tælle ind- og udåndinger, men ikke tænke på andet end dit åndedræt i mindst 10 minutter. Når du har øvet dig nogle gange, kan du måske nå helt op på en halv time. Uden at falde i søvn. Og først da kan du regne med at se resultater som mere energi, skærpede sanser, bedre nattesøvn, færre raserianfald … kort og godt: mindre stress.

Vidste du:

At ’psykologi’ betyder ’læren om åndedrættet’. I mange kulturer er vejrtrækning og sjæl mere eller mindre det samme…

TIP: Der findes masser af meditationsmetoder og bøger om, hvordan du gør. Du kan også meditere til beroligende musik, visualisere en ’indre film’ eller bruge et mantra – en sætning, du lydløst gentager for dig selv igen og igen. Her et eksempel på et mantra fra bogen ’ Lær at meditere’ af Paul Roland.

’Jeg er afslappet og hviler i mit centrum. Jeg har masser af tid til alting’

Vidste du:

At meditere minder om svømning. Begge dele kræver afslapning for at blive vellykkede, men det er også en teknik, der skal læres…

Fra Paul Rolands bog ’Lær at meditere’.CASE

Hug tiden fra tv

I tre år har Jesper og Karit Olsen fra Vejle mediteret en halv time hver dag. Indimellem sammen med børnene: Kaya på 10, Silas på 8 og Loke på snart to. F.eks. når én af dem ikke kan sove…

Men mest alene.

- Når ungerne er i seng, slukker vi lige for alt, sætter os og snakker dagen igennem. Masserer spændingerne væk. Det er sådan en stjernestund, jeg går og glæder mig til lige fra jeg står op om morgenen. Bagefter mediterer vi, fortæller Jesper, der arbejder som blæksprutte på et reklamebureau.

Hver dag modtager han og Karit en mail med to meditationer á ca. et kvarter. Én til om morgenen og én til om aftenen.

- I begyndelsen tænkte jeg nok som de fleste, at ’det her får vi næppe tid til i længden’. Man aner jo ikke, hvor stort overskud meditation giver. Hvor fantastisk det er at kunne lade op sammen med familien: Lytte nærværende til ungerne og få dén dér dybe kontakt. Forstå deres behov i stedet for bare at irettesætte, siger Jesper.

- Før jeg begyndte at meditere, gjorde jeg mig ingen forestilling om, hvor megen energi og overskud jeg gik og brændte af på dén dér indre monolog: ’Hvor er jeg bare GOD!’, ’Hvor er jeg bare ELENDIG!’, ’Jeg skal vise dem!’ Alt sådan noget, der bare tapper dig. Når jeg mediterer, forsvinder den, for så mærker jeg jo hver dag at lykken er bor herinde. Den er helt uafhængig af alt det ydre, siger han.

At han når mere, når han bruger en halv time om dagen på at sidde passivt og være til stede i sig selv, er Jesper ikke i tvivl om. Men hvad han egentlig brugte den halve time til for tre år siden, det husker han ikke lige….

Børnene får i hvert fald mere opmærksomhed i dag. Vi når da også det meste…det vigtigste…i hverdagen. Men vi ser ikke så meget fjernsyn…nåja, det tror jeg skal være mit råd til alle, der gerne vil prøve det her: Hug tiden fra tv: Se en halv time mindre om dagen og meditér i stedet, griner han.

25 April 2013