Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

At se fjernsyn – at iagttage billeder

De fleste forældre ved godt, at tv kan være vanedannende på den måde, at jo mere vi ser tv, jo mindre har vi lyst til at gøre noget andet som at gå ud i naturen eller besøge et spændende sted. Det samme gælder for børnene. Både børn og forældre ved, at fjernsynet også meget nemt bliver en slags barnepige, når en videofilm er sat på. De hastigt skiftende billeder på tv-skærmen har ingen fysisk udfordring, sådan som an­dre billeder kan have: Maleriet er fremstillet ved hjælp af et lag af farver, vægtæp­pet med et motiv på er vævet af uld eller måske et andet materiale – og billederne er stillestående og derfor nærværende. Modsat er billederne på tv, som ikke kan stand­ses.

På den anden side er det spændende og udviklende for både forældre og børn at se et godt tv-program sammen. Programmer, forældre og børn sammen ser i fjernsynet, kan blive en værdifuld oplevelse, hvor emnet for programmet fint kan blive suppleret med en snak om billederne i opslagsværk eller kortene i et atlas, som har noget at gøre med det sete program. Faktum er imidlertid, at ikke alle udsendelser er kvali­tetsprogrammer – og det ved børnene godt. Derfor zapper de naturligvis mellem pro­gramkanalerne for at finde noget væsentligt og interessant.

De små børn er imidlertid sagesløse overfor dårlige tegnefilm eller barske nyhedsud­sendelser, de tilfældigt og alene kommer til at se. Små børn under 5-6 år kan ikke på tv skelne imellem, hvad der er autentisk og en form for forsinket virkelighed, og hvad der ikke er virkeligt eller bare er ”film” eller ”underholdning”. De behøver al den hjælp og støtte, de kan få ved at være sammen med voksne, så de kan spørge og få en god forklaring på det, de ser. Derved lærer de også at skelne mellem virkelighed og fiktion.

Hensigten med tv og de gode udsendelser for børn er naturligvis at kunne supplere børnenes gode oplevelser i naturen, i børnehaven og skolen sammen med andre børn og kammerater. De mange virkeligt gode tv-programmer er på en måde en foræring, en gave til børnene, som i utrolig grad kan inspirere dem til rollelege og kreative og ud­viklende aktiviteter.

© 2000 Jørn Martin Steenhold

11 August 2011