Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Ferien på spil

Hvad gør man, når ferien går i gråvejr, og man sidder i sommerhuset med familien, mens regnen siler ned på tredje uge? Man går i gang med MMS-planen: Mad, Motion og Spil.

Når man ved, at Danmark ligger mellem 54 og 58 grader nordlig bredde og 8 og 15 grader østlig længde, og derfor har tempereret klima med en middelsommertemperatur på 16 grader, hyppig blæst og megen nedbør, er man nødt til at erkende, at der er størst risiko for regnvejr i sommerferien.

Derfor er det godt at have en overlevelsesplan, som kan sættes ind, inden familien går helt i opløsning, fordi drømmen om sol, badning og slentreture i klitterne så at sige løber ud i sandet. Og savnet af computer, fjernsyn, legekammarater og kærester truer med helt at overskygge de gode hensigter om, at mor, far og børn skulle dyrke familiefællesskabet i sommerhus denne sommer.

Planen hedder MMS - Mad, Motion og Spil. Og den skal lægges, inden familien tager på ferie.

Gør ferien kulinarisk

Det første M står for mad. Mad er overlevelsens grundelement. Gør ferien kulinarisk. Medbring et par gode, forståelige og realistiske kogebøger, og engagér hele familien i opgaven. Alle skal i sving med indkøb, potter og pander. Gode råvarer og god tilberedelse. Langsomt. God mad kræver omhu, omsorg og masser af tid. Sammen. Gør en dyd ud af langsomheden - tid har I jo nok af - og gør aftenens måltid til et daglangt fælles foretagende. Nyd et glas god vin eller to, og glæd dig over, at når børn selv har haft fingre i forberedelserne, er der sjældent problemer med kræsenhed.

Sæt familien i bevægelse

Det andet M står for motion. Sæt familien i bevægelse. Lad blodet rulle. Tuml, tons, hop, dans, fjant, slås for sjov. Tag en gammel sweater, regntøj og sydvesten på og gå ud i regnen. Hvornår har børn og forældre ellers mulighed for at opleve naturen sammen? Gå ud om aftenen, når det er mørkt, tag en lygte med, så I kan finde hjem igen. Tænk alternativt, udforsk omgivelserne, spræng nogle rammer og gør noget, som I normalt aldrig gør. Ud med normer og regler og oplev naturen sammen med børnene.

De gode råd kommer fra fremtidsforskeren Jørn Martin Steenhold, der i sit arbejde har specialiseret sig i børn og unges leg og legetøj, og hertil hører også samvær med voksne og fælles naturoplevelser.

Kreativt tidsfordriv

Men velsmagende slow food, fælles naturoplevelser og improviseret leg gør det ikke alene. Vi mangler S-et i MMS-planen. S står for spil - spil i næsten enhver afskygning: Brætspil, kortspil, puslespil.

I sin seneste bog, Den rene leg, skriver Jørn Martin Steenhold bl.a.:

- Spil er absolut mere end underholdende tidsfordriv. Spil vækker børnenes kreativitet og lærer dem at tænke strategisk, men de lærer også nye sider af sig selv at kende. Derfor burde børn - og for den sags skyld også voksne sammen med deres børn - spille meget mere.

- Spil simulerer en form for virkelighed, fortsætter Jørn Martin Steenhold, og det vil sige, at ethvert spil altid har nogle ingredienser fra virkeligheden i sig. Den virkelighed skal vi jo alle sammen prøve at lære, og det skal børn især, for de har jo ikke så megen erfaring med den endnu. Erfaring kan man få ved at spille forskellige spil, hvor man simpelthen lærer at overholde de regler, der findes.

Guide til gode spil

I de fleste sommerhuse er der som regel et lille udbrændt udvalg af spil. Terninger, et spil kort og et spillemagasin med klassiske brætspil som fx mølle, dam, ludo og kinaskak. Det er næppe nok til at fordrive en hel, regndryppende ferie med. Derfor er her en lille guide til gode spil, der tilgodeser alle i familien over tre år. Der findes mange spil på det danske marked, både mange forskellige, men også mange spil der i virkeligheden er de samme, blot i forskellig forklædning. De nævnte spil er en blanding af kendte klassikere og nyere spil. Fælles for dem er, at de alle er i handelen, og at de er testet.

Mindre børn er ofte skrappe til huskespil (memory), og de findes i et utal af afskygninger for enhver smag. Ligeledes elsker mange små børn at lægge puslespil, som også findes i utallige varianter - også for voksne. Ud over almindelige spillekort, som kan bruges til en næsten uendelig række af kortspil, er der også en række kortspil for børn. Sorteper er en af klassikerne. Til de klassiske småbørnsspil hører også billedlotteri. Hvad angår brætspil kan blandt mange andre velegnede kandidater anbefales: Safari, der blev kåret til Årets Børnespil sidste år, Kænguroræs, Klodsmajor, Spejlæg, Hvem er hvem, Muselabyrinten, Eskimemo og Børne Yatzy. De nævnte spil har den fordel, at også voksne kan holde ud at spille dem mere end en gang.

Familie- og voksenspil

Den næste kategori er familiespil, hvor børn fra seks-syv års alderen kan være med. Igen er udvalget stort, og de kårede til gode sommerhus-spil er: Egern i nød, Hej grævling, Junior Monopoly (en juniorudgave af det velkendte Monopoly/Matador), Twister, Arriba!, Tohu wabohu, Junior Millionær og Operation. I gruppen af familiespil med aldersmæssig pil opad er Rummikub, Master Labyrinth, Settlers, Tegn og gæt, Mastermind, Monopoly og den danske variant Matador. Voksenspil er beregnet for modne og tænksomme spillere, men kvikke større børn fra omkring12 år kan ofte være med. Udvalget her er knap så stort, men det rækker dog rigeligt til mange underholdende timer i sommerhuset. Som Matador/Monopoly er klassikeren over klassikerne i familiespillene, er Trivial Pursuit det hos voksenspillene. Fra samme boldgade er Tæt på... er godt nok, Pictionary, Stikord, Jeopardy og 20th Century. Og så er gode spil som Abalone, Quarto, små hjernevriderspil og en hel masse andre ikke blevet nævnt.

Forældre skal ikke med vilje lade børnene vinde i spil, siger Jørn Martin Steenhold. - Børnene skal lære at tabe. At tabe i spil er ikke udtryk for at tabe i livet, det er bare at komme en omgang for sent. Sådan er tilværelsen, og det lærer man gennem spil.

Husk: Der findes kun én ting, der er værre end en dårlig taber - en dårlig vinder.

Kilde: Journalist Ingolf M. Graae – i Helse

13 December 2011