Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Julemanden kommer! HJÆLP

Forsker råder til sober opførsel inde bag julemandskostumet. Mødet med ‘Santa’ kan nemlig være lidt af en prøvelse for de mindste børn.

Børn elsker hans gaver, hans rensdyr og ideen om, at hans mave er fuld af
isengrød. Men når først juleaften kommer, og: ‘Ho, ho, ho’ gjalder ind gennem stuen, kan piben hurtigt få en anden lyd hos selskabets mindste deltagere.

Børn elsker julemanden. I hvert fald ideen om ham.

For når først han står der i døråbningen juleaften – med sit røde kostume, sin tykke mave og sin dybe stemme – kan selv den sejeste fodboldspiller i alderen et-tre år få konfekten galt i halsen.

Det lille barns reaktion er helt naturlig, påpeger ekspert i børns lege og rollespil.

»Julemanden er ikke nogen behagelig mand at kigge på. Man kan ikke se hans ansigtsudtryk, kun hans øjne. Han har stor ølmave, stort skæg, og hvis han så oven i købet niver mor bag i, så er den hel gal.

Jeg vil råde enhver, der spiller rollen som julemand juleaften til at gøre det på en ordentlig og sober måde,« siger pædagog og fremtidsforsker, Jørn Martin Steenhold.

Hvide løgne, hvid sne

Det er særligt børn i alderen 7-14 måneder, der kan blive skræmt af den ellers så gemytlige risengrødsgnasker. Børn i den alder arbejder stadig på at genkende deres egne forældre, og er meget opmærksomme over for besøg fra fremmede. Hvis Magnus eller Alberte går i panik er der selvfølgelig ikke andet at gøre, end at tage de skræmte børn på armen.

»Lad os med det samme slå fast: Trygge børn tager ikke skade af at møde julemanden. Der er ikke nogen grund til at holde op med det traditionsrige familierollespil, hvor de søde forventninger udgør en stor del af legen,« siger Jørn Martin Steenhold.

Når børnene bliver fire-fem år, begynder de fleste at opdage, at julemanden ikke bare har lånt fars briller, men at det rent faktisk er far derinde bag skægget. Skulle det ske på selveste juleaften, så er der ikke skyggen af tvivl fra Jørn Martin Steenholds side.

»Man skal ikke have det skidt med at lyve, så længe det kun sker juleaften. Det er værre, hvis det sker hver dag,« siger han.

Kilde: Af Charlotte Dahlsgaard – i URBAN 28. November 2007

30 November 2010