Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Kræsenpinde - 2

Kræsen ok, men også værdsat…
Hvordan kan det være, at vi så nemt irriteres over at skulle gøre det for børnene, som vi gør med glæde for vennerne.
Lave halvdelen af frikadellerne uden løg f.eks. eller lammestegen uden hvidløg?
Servere pasta i stedet for kartofler eller stege en fisk sammen med koteletterne?
Citat fra Jesper Juuls - ’Smil, vi skal spise’

En uge senere:

Jamen, det går faktisk bedre.

Hele familien bakker op og det lille fif med æbler inden aftensmaden virkede !

- ’Skal vi ikke snart have dét dér taletid’, spurgte Simon allerede dagen efter I havde været her. Sikkert fordi han syntes, Sebastian snakkede rigeligt.

Børnene har bakket flot op og…jamen, det GÅR faktisk bedre.

Cecilie har i hvert fald spist rigtig godt hver aften.

Også nye ting, fortæller Ingelise Jensen en god uges tid det mindeværdige aftensmåltid med tre tilskuere.

- Forleden skulle vi f.eks. have spaghetti med kødsovs. Jeg brunede kødet, varmede tomatsovsen og serverede de to ting hver for sig og så spiste hun: Tre portioner spaghetti med en tomatsovs, hun aldrig før havde prøvet. Det var sådan en sovs på glas og hun var godt nok ikke vild med de store tomatstykker, men det gled da ned…

Lidt kunstigt med taletid

To gange har familien prøvet at uddele taletid til hver enkelt.

Det har fungeret fint og konfliktfrit, erklærer Ingelise Jensen:

- Men vi bruger det altså kun, når der bliver snakket for højt, for meget og i munden på hinanden. LIDT kunstigt er det jo, sådan: ’Æh, hvad skal vi nu snakke om…’, siger hun.

Inden aftensmaden er Cecilie blevet budt på æbler og pærer, hvis hun har været sulten.

- Hun vil kun have sådan noget frugt, hvis jeg skræller den og skærer den i både.

Sådan har jeg det egentlig også selv med æbler: Jeg orker dem ikke rigtig med skræl. Det er ok, og så vidt jeg kan se, virker det.

Hun har i hvert fald spist godt de dage, hvor hun har fået æble som mellemmåltid, erklærer Liselotte Jensen.

Mad-møder

Mad-modet kan leges ind

Mange børn vil ikke engang SMAGE på mad, de synes ser mistænkelig ud.

Men det er der råd for, lover rektor i Meyers Madhus Søren Kirketerp, der er far til Victor på 11, Alexander på syv et halvt og Cornelia på seks:

- Når jeg f.eks. har købt et spændende stykke ost, kan jeg godt finde på at sige ’så er der ’nu leger vi ostesmagning’. Så prøver børnene at smage på f.eks. tre forskellige oste og opgaven går så ud på at beskrive, hvordan osten smager - hvad forskellen er på en Lillebror og en Manchego. Det lærer vi alle sammen meget af. Og børnene finder ud af, at de kan lide de mest utrolige ting, siger han.

Den er familievejleder Christine Kristensen helt med på.

- Børn er nysgerrige og det er godt for dem at bruge deres sanser.

Prøv også at tage dem med i spændende specialbutikker og på marked.

De har godt af at prøve så meget som muligt – og opleve forskellene.

F.eks. på en frisk og en lidt gammel gulerod, siger hun

© 2009 Karin Svennevig Hyldig og Vidensbutikken

26 January 2012