Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Mavefornemmelse for gode manerer

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

Lotte Heise har sin egen opskrift på, hvordan små børn lærer at gøre stor lykke på gode restauranter

Flyvende frikadeller, høje slubrelyde fra dén portion stuvede grøntsager, junior netop har druknet i juice og tyggede såvel som utyggede rester på vægge, gulve, møbler, bordherrer, borddamer samt selvfølgelig den 20 måneder gamle selv.
Bare tanken om at tage sådan en øjesten med ud at spise skal nok give mange forældre nervøse trækninger.

Duperer med maner

Men gode manerer kan læres, forsikrer entertaineren Lotte Heise:
- Det tager præcis så lang tid, som det tager forældrene at tro på projektet, siger hun.
Fra de var helt små har Lotte Heises syvårige drenge, Christian og Joachim… været vant til at spise ude.
Og de imponerer stadig både herhjemme og i udlandet med deres høflighed og sans for et veltillavet måltid.
- Da de var to-tre år, tog vi en gang ud og spise fint på Mallorca. Ved siden af sad en lille pige på omkring fire, der råbte og skreg. Drengene blev helt forargede og Christian spurgte højt: ’Ved hun ikke, det her er en restaurant, hvor folk sidder og hygger sig,?’, griner Lotte Heise.

Madet i et år

Hjemmefra har drengene lært at sidde ordentligt ved bordet, smage på maden, rose kokken og sige pænt tak. Det gør de også, når de er ude – og personalet smelter…
Siden børnehavealderen har tvillingerne sat pris på både hummersalat, østers og snegle. Smide med maden kunne de ikke drømme om.
- De har aldrig fået chancen, indrømmer Lotte Heise.
- Jeg ser intet kreativt i at få lov til at smøre ørerne ind i kartoffelmos eller tvære skeen rundt i håret, så jeg madede dem ret længe. I hvert fald til de var over halvandet år gamle. Måske en fatal fejl. Jeg er jo ikke nogen supermor, indrømmer hun.

En kuffert med madro

At ungerne kan miste tålmodigheden, mens far og mor snakker og nipper sig igennem seks retter, forstår Lotte Heise udmærket. Så hun har fyldt en kuffert med legetøj, der kun kommer frem, når familien er på restaurant.
Der kan f.eks. være tegneserier, farver, papir og forskellige aktivitetshæfter i. Tidligere var det 15 pixibøger og masser af plastikdyr fra Krea. Og det første års tid indeholdt den magiske kuffert et par sugekoprangler.
Små gaver, der skal pakkes ud, har hun også haft succes med.
Men tænk over indholdet, råder hun.
- En skyder lægger nok mest op til at lege vildt.…
- Der skal være mange ting at vælge imellem, for det er forskelligt, hvad børnene er i humør til. Vi har altid nok til at låne ud, for nogle forældre tror åbenbart, at et barn kan holdes i ro, hvis det får lov at sidde og kigge på fars kuglepen, konstaterer Lotte Heise hovedrystende.

Typiske spørgsmål, du med fordel kan stille inden et restaurantbesøg:

*Er små børn velkomne?
*Må man have barnevogn/klapvogn med ind?
*Må man amme i restauranten?
*Må man have babymad med til den alleryngste?
*Er der høje stole til børn?
*Kan man købe halve portioner til børn?
*Er der legeplads/legerum/legetøj i restauranten?

I Berlingske Tidende fortæller en dansk mor om, hvordan hendes børn fik udleveret en klump dej i et amerikansk pizzeria. Mens de spiste, blev børnenes brød bagt i pizzaovnen. Måske et tip til din egen pizzamand, hvis han gerne vil være mere familievenlig…
Spiser dit barn mindre pænt, kan I lade den lille sidde og spise i klapvognen. Så tager I det mindste en god del af svineriet med jer igen.
Buffet-mad er godt til små børn, fordi man ikke behøver sidde og vente…
En restaurant er et offentligt rum og det skal både børn og voksne respektere.

Siger Sigrid Riise

I bogen ’Smil – vi skal spise’ anbefaler familierådgiver Jesper Juul, at alle børn fra helt små hyppigt kommer ud at spise kendte steder – f.eks. en kro eller et pizzaria i nærheden.
Seks syv år gamle er børnene store nok til at komme ud og ’spise fint’.
”Formålet er det samme som at tage dem med til landskamp i Parken, vise dem verdens bedste fluestang, tage dem med i teatret eller på kunstudstilling: at udsætte deres sanser for det sublime…” skriver han.



10 June 2011