Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Orden giver ny energi – 1 af 2

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

Oprydning bør være en mental sport for hele familien.
For orden giver ny energi, lyder en dansk fortolkning af kinesernes gamle visdomslære Feng Shui.

Den gode nyhed er, at potten, skubbescooteren, de tre et halvt par våde vanter i entréen og pakkerne med tilbuds bleer ikke BEHØVER at tælle som rod, der stjæler dit overskud.
Så længe nogen bruger og bryder sig om tingene, tapper de ikke al energi ud af husets beboere, fortæller Anita og Klaus Broberg-Jepsen, professionelle rådgivere i Neo Feng Shui, en dansk udgave af kinesernes 4.000 år gamle lære om boligindretning.
- Rod er de overflødige ting, vi enten ikke ved vi har eller ikke nænner at smide ud. De binder din energi. Du bliver træt, orker ikke at rydde op og så har vi en ond cirkel, forklarer Anita og tilføjer med et skævt smil:
- Netto har en hel del af sådan nogle ting….

Skønt at smide væk
Hjemme hos familien Broberg-Jepsen bliver alle skabe og skuffer endevendt 1-2 gange om året. Hylder 2-3 gange.
- Her i weekenden har jeg tænkt mig at gennemgå mit klædeskab igen. Der er noget, der skal kasseres hver gang, fortæller Anita Broberg-Jepsen.
Med uforstilt fryd.
- Det er en fantastisk lettelse at slippe ting, du ikke har brug for, forklarer hun, men indrømmer i samme åndedrag, at både hun og Klaus af og til gemmer lidt for længe på ting:
- I to år samlede jeg alle vores regninger og kvitteringer for at lave privat regnskab. Så vi kunne se, hvor meget vi bruger og om vi overhovedet har råd til at være selvstændige begge to. To år. Så blev vi klar over, at økonomien jo balancerer udmærket. Også uden alle de papir-lapper. Alle kvitteringerne rød ud. Det var fantastisk, smiler Klaus Broberg-Jepsen.
Sammen driver det midtjyske ægtepar rådgivningsfirmaet Idésign – Individuel indretning, der både hjælper firmaer og private – ikke mindst børnefamilier med at få flere ressourcer, mere hygge eller bedre resultater i hverdagen med forholdsvis enkle kunstgreb som former, farver, indretning og oprydning.

Det gode liv begynder i soveværelset
Et farvet felt på væggen, et tæppe på gulvet og fire –fem flyttekasser til storskrald kan være nok til at skabe hygge og overskud i en ’flad’ familie, forsikrer de. At flytte en seng kan få et uroligt barn til at sove igennem og en farveprøve til 25 kr. kan tænde nye gnister i parforholdet:
- Mange af vores venner – i hvert fald mændene – synes det er meget spændende. ’Kan I ikke lige komme og gøre noget i vores soveværelse…så der SKER lidt mere…’ spørger de. Det kan man grine ad, men et dårligt samliv kan jo splitte en hel familie. Soveværelset er også det sted, hvor vi lader op, så det spiller faktisk en meget afgørende rolle for hele familiens trivsel, forklarer Anita.
Selv har hun forsynet sit og Klaus soveværelse med en pudderfarvet væg.
- Den hjælper os med at holde liv i den følelsesmæssige ild, den autentiske og naturlige kærlighed og så styrker den vores forplantningsevne, forklarer Klaus.
Lille Gabriel på et halvt år skal nemlig ikke være enebarn…

Flyt sengen og sov bedre
Hans barndomshjem bobler af Neo Feng
Shui: Runde tæpper i den lange fordelingsgang skal sprede energierne, for det kan godt være lidt småt med energi her langt ude på landet. En vandkunst og en allé af små træer på gårdspladsen skal styrke arbejdsglæden, for da Anita som den første tog hul på Neo Feng Shui studiet opdagede hun til sin rædsel, at karrieren lå derude i kulden.
Et jordfarvet tæppe i børneværelset skal være med til at skabe ro. Og Gabriel sover faktisk godt: 10-12 timer i streg. Så skal han lige have en tår mælk, inden han snupper et par timer mere.
- Det værste sted, du kan stille en seng, er ud for en dør. Dér er energien så høj, at man aldrig kommer ned og får den dybe søvn. Det giver også uro, hvis barnet kan ligge og spejle sig i ruder, spejle, tv-skærme eller andet imens det sover, siger Klaus.
- Og så skal sengen helst stå i et hjørne. Op ad to vægge. Det skaber tryghed, siger Anita.

Visdom og sund fornuft
- Neo Feng Shui bygger på de gamle kinesiske begreber Bagua- kortet, der deler dit hjem op i ni felter, balancen mellem de fem elementer: Ild, jord, træ metal og vand, energistrømmene i hjemmet og en god portion god dansk ’Sund fornuft’, forklarer Anita Broberg-Jepsen.
- Det hele hænger sammen, så man kan altså ikke bare sige, at dine børn bliver dygtige i skolen, hvis de har blå vægge på værelset eller at de bliver rolige af et par nougatfarvede puder i stuen. Det afhænger af helheden. Vi indeholder selv de fem elementer i forskellige doser og både børn og voksne har en tilbøjelighed til at søge hen imod det element, vi i forvejen har mest af. Derfor har hver familie sin form for balance, forklarer hun.
- F.eks. fik en af vores bekendte et chok, da hendes lille søn blev flyttet til en anden stue i børnehaven. Han forandrede sig og var pludselig en meget umulig og ulykkelig dreng. Der var så meget træelement på den stue, grønne vægge og træmøbler…men han søgte jo ikke selv et andet sted hen. Heldigvis blev han flyttet til en anden stue og fik det godt igen, fortæller Klaus Broberg-Jepsen.

Det virker alligevel
- Sådan vil man ofte se, at børn reagerer på deres omgivelser lige med det samme. De er så umiddelbare og ærlige, hvor vi voksne bedre kan styre, fortrænge og kæmpe imod forstyrrelser fra vores fysiske omgivelser. Det bruger vi en masse energi på, så vi oplever måske mest, at vi får noget mere overskud, når der bliver skabt balance omkring os, siger han.
- Mere overskud er nu også dét, de fleste forældre efterspørger, påpeger Anita.
Om det så kun er den ene forælder, der hyrer Klaus og Anita, mens den anden sidder med ryggen til og grynter skeptisk, betyder mindre:
- For Neo Feng Shui virker. Uanset om du tror på det eller ej, erklærer de.14 February 2012