Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Ryd op i familielykken

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

Lykkelige familier tør tage skraldet
Eller
Din stress smider du bare til storskrald…

Oprydning bør være en mental sport for hele familien. For orden giver ny energi, lyder en dansk fortolkning af kinesernes gamle visdomslære ”Feng Shui”

Den gode nyhed er, at potten, skubbescooteren, de tre et halvt par våde vanter i entréen og pakkerne med tilbudsbleer ikke BEHØVER at tælle som rod, der stjæler dit overskud.

Så længe nogen bruger og bryder sig om tingene, tapper de ikke al energi ud af husets beboere, fortæller Anita og Klaus Broberg-Jepsen, professionelle rådgivere i Neo Feng Shui, en dansk udgave af kinesernes 4.000 år gamle lære om boligindretning.

-Rod er de overflødige ting, vi enten ikke ved vi har eller ikke nænner at smide ud. De binder din energi.

Du bliver træt, orker ikke at rydde op og så har vi en ond cirkel, forklarer Anita og tilføjer med et skævt smil:

- Netto har en hel del af sådan nogle ting….

Skønt at smide væk

Hjemme hos familien Broberg-Jepsen bliver alle skabe og skuffer endevendt 1-2 gange om året. Hylder 2-3 gange.
- Her i weekenden har jeg tænkt mig at gennemgå mit klædeskab igen. Der er noget, der skal kasseres hver gang, fortæller Anita Broberg-Jepsen.
Med uforstilt fryd.
- Det er en fantastisk lettelse at slippe ting, du ikke har brug for, forklarer hun, men indrømmer i samme åndedrag, at både hun og Klaus af og til gemmer lidt for længe på ting:
- I to år samlede jeg alle vores regninger og kvitteringer for at lave privat regnskab.
Så vi kunne se, hvor meget vi bruger og om vi overhovedet har råd til at være selvstændige begge to. To år. Så blev vi klar over, at økonomien jo balancerer udmærket.
Også uden alle de papir-lapper. Alle kvitteringerne rød ud.
Det var fantastisk, smiler Klaus Broberg-Jepsen.
Sammen driver det midtjyske ægtepar rådgivningsfirmaet Idésign – Individuel indretning, der både hjælper firmaer og private – ikke mindst børnefamilier med at få flere ressourcer, mere hygge eller bedre resultater i hverdagen med forholdsvis enkle kunstgreb som former, farver, indretning og oprydning.

Det gode liv begynder i soveværelset

Et farvet felt på væggen, et tæppe på gulvet og fire –fem flyttekasser til storskrald kan være nok til at skabe hygge og overskud i en ’flad’ familie, forsikrer de.
At flytte en seng kan få et uroligt barn til at sove igennem og en farveprøve til 25 kr. kan tænde nye gnister i parforholdet:

- Mange af vores venner – i hvert fald mændene – synes det er meget spændende. ’Kan I ikke lige komme og gøre noget i vores soveværelse…så der SKER lidt mere…’ spørger de. Det kan man grine ad, men et dårligt samliv kan jo splitte en hel familie.

- Soveværelset er også det sted, hvor vi lader op, så det spiller faktisk en meget afgørende rolle for hele familiens trivsel, forklarer Anita.

Selv har hun forsynet sit og Klaus soveværelse med en pudderfarvet væg.

- Den hjælper os med at holde liv i den følelsesmæssige ild, den autentiske og naturlige kærlighed og så styrker den vores forplantningsevne, forklarer Klaus.

Lille Gabriel på et halvt år skal nemlig ikke være enebarn…

Flyt sengen og sov bedre

Hans barndomshjem bobler af Neo Feng Shui: Runde tæpper i den lange fordelingsgang skal sprede energierne, for det kan godt være lidt småt med energi her langt ude på landet. En vandkunst og en allé af små træer på gårdspladsen skal styrke arbejdsglæden, for da Anita som den første tog hul på Neo Feng Shui studiet opdagede hun til sin rædsel, at karrieren lå derude i kulden.

Et jordfarvet tæppe i børneværelset skal være med til at skabe ro.

Og Gabriel sover faktisk godt: 10-12 timer i streg. Så skal han lige have en tår mælk, inden han snupper et par timer mere.

- Det værste sted, du kan stille en seng, er ud for en dør.

Dér er energien så høj, at man aldrig kommer ned og får den dybe søvn. Det giver også uro, hvis barnet kan ligge og spejle sig i ruder, spejle, tv-skærme eller andet imens det sover, siger Klaus.

- Og så skal sengen helst stå i et hjørne. Op ad to vægge. Det skaber tryghed, siger Anita.

Visdom og sund fornuft

- Neo Feng Shui bygger på de gamle kinesiske begreber Bagua- kortet, der deler dit hjem op i ni felter, balancen mellem de fem elementer: Ild, jord, træ metal og vand, energistrømmene i hjemmet og en god portion god dansk ’Sund fornuft’, forklarer Anita Broberg-Jepsen.

- Det hele hænger sammen, så man kan altså ikke bare sige, at dine børn bliver dygtige i skolen, hvis de har blå vægge på værelset eller at de bliver rolige af et par nougatfarvede puder i stuen. Det afhænger af helheden.

Vi indeholder selv de fem elementer i forskellige doser og både børn og voksne har en tilbøjelighed til at søge hen imod det element, vi i forvejen har mest af.

Derfor har hver familie sin form for balance, forklarer hun.

- F.eks. fik en af vores bekendte et chok, da hendes lille søn blev flyttet til en anden stue i børnehaven.

- Han forandrede sig og var pludselig en meget umulig og ulykkelig dreng. Der var så meget træelement på den stue, grønne vægge og træmøbler…men han søgte jo ikke selv et andet sted hen. Heldigvis blev han flyttet til en anden stue og fik det godt igen, fortæller Klaus Broberg-Jepsen.

Det virker alligevel

- Sådan vil man ofte se, at børn reagerer på deres omgivelser lige med det samme. De er så umiddelbare og ærlige, hvor vi voksne bedre kan styre, fortrænge og kæmpe imod forstyrrelser fra vores fysiske omgivelser. Det bruger vi en masse energi på, så vi oplever måske mest, at vi får noget mere overskud, når der bliver skabt balance omkring os, siger han.

- Mere overskud er nu også dét, de fleste forældre efterspørger, påpeger Anita.

Om det så kun er den ene forælder, der hyrer Klaus og Anita, mens den anden sidder med ryggen til og grynter skeptisk, betyder mindre:

- For Neo Feng Shui virker. Uanset om du tror på det eller ej, erklærer de.

Ryd ud og kom i bedre boligform

’…Din bolig er som din krop, hvis der er alt for meget at slæbe rundt på, bliver livet unødvendigt svært og hårdt…’
citat fra Sagars bog Neo Feng Shui, Aschehoug 2004

Du trænger til luft omkring dig

’….du har 100 pct. plads til rådighed, og af denne plads er mindst 30 pct. optaget af overflødige ting; genstande, du opmagasinerer for andre, ting du ikke lige ved, havd du skal gøre af eller ting, det er lang tid siden, du har forholdt dig til…’
Citat fra Sagars bog ’Neo Feng Shui’, Aschehoug 2004

Trinvis lettelse

’Du vil måske opleve, at der er ting, du ikke er klar til at skille dig af med. Det er også helt i orden. Du skal ikke skille dig af med noget, som du ikke er parat til at give slip på. Så hellere tage det i små skridt. Start med at stille genstanden væk. Når derer gået nogen tid, oplever du måske, at du ikke savner den, og så kan du sælge den eller give den væk. Forestil dig, hvordan ting ville blive ved med at have værdi i meget længere tid, hvis alle mennesker gjorde sådan, og hvordan vi kunne berige hinanden. Lad være med at opbevare ting for andre. Det er deres ansvar at skille sig af med det. De tilfører dig stagnation og nasser på din energikvote…’
Citat fra Sagars bog ’Neo Feng Shui’, Aschehoug 2004

Kinesisk på dansk

Neo Feng Shui er en dansk videreudvikling af den kinesiske Feng Shui lære. De særlige kinesiske traditioner og overtroen er pillet ud og der er plads til nips, pynt, personligt skrammel og planter med spidse blade. Hvis tingene altså er valgt bevidst….

Eksperternes 12 bedste hold-orden-tips:

Lær dit barn at rydde op
Når dit barn får et nyt stykke legetøj, så find i fællesskab en plads til det, så barnet helt præcist ved hvor det skal anbringes når der ryddes op.

Sorter sammen
Sørg for – regelmæssigt – at sortere i legetøjet. Det er her vigtigt, at børnene er med i denne proces, for ting som ikke betyder noget for voksne, kan stadig godt have betydning for barnet, og kunne bruges mange år endnu.

Smid ud og spred glæde
Forær det afbrugte legetøj væk til andre der kan have glæde af det og lad barnet forstå, at det ikke bare smides væk. Gå evt. sammen hen til venner, familie eller genbrugsbutikken og aflever det.

Vær et ordentligt forbillede
Vigtigt at huske er, at vi påvirkes af det vi omgives af. Lever børn i et hus med rod, så har de svært ved selv at rydde op, da de tror det er sådan det skal se ud. Vil man have sine børn til at rydde op og holde orden må man gå foran med et godt eksempel.

Orden begynder i entréen
For at have overskud til at rydde op, er det en god idé at starte med entréen – der hvor I kommer ind. Er der rod her, er chancerne for at dette forplanter sig til resten af huset meget store.

Forhold dig til dine ting og dit tøj:

· Har de betydning for dig?
· Vil du savne dem, hvis de ikke er der mere?
· Har du brugt den inden for det sidste års tid?
· Kommer du til at bruge den igen? – og hvornår?

Gør noget færdigt
Ting der er i stykker og ufærdige projekter i huset sorterer også under rod. At få sådanne ordnet vil give dig fornyet energi.

Smid væk i trin:
Anita og Klaus har en stor kasse stående ude i garagen med ting til spejdernes loppemarked.
Det er også en mellemstation, for man kan selvfølgelig blive lidt for rask til at smide væk, indrømmer Anita.
Sidste gang jeg ryddede op i køkkenet, måtte jeg da ud og hente tre ting ind igen, siger hun.

Tag bleerne ud af pakken
Mange børnefamilier har et lager af tilbudsbleer liggende og rode rundt omkring. Pak dem ud. Så er de lettere at stable i skabene, lyder et råd fra Anita Broberg-Jepsen.

Gem rodet lidt
Jo færre ting, du går og lader dig irritere af des bedre.
Måske kan knagerækken gemmes bag en dør – verdens mest pladsbesparende garderobeskab.
Babybadekar og andet udstyr kan måske gemmes bag et bruseforhæng. Ideel løsning, hvis man har to badeværelser og egentlig kun bruger det ene…

Red sengen
Det behøver ikke være den helt store stuepigekunst, men mange oplever, at de sover bedre, hvis de lige kaster dynen pænt henover sengen og ryster puden om morgenen.

De smås tøj ét sted
Anita og Klaus har købt en stor kommode til alt Gabriels tøj. Både det, der passer, det, der er lidt for stort endnu og det, der ikke lige passer til årstiden. Så er der overblik over den skønsomme blanding af købt og lånt. Tøj, der er blevet for småt, kommer ud i den opvarmede garage og videre til andre børn derfra.

DE FEM ELEMENTER, der skal balancere for at familien trives:

ILD
Kvaliteter: Aktivitet, intimitet, nærvær
Farve: Rød
Form: Trekant
Findes bl.a. i: Alt lys, mennesker, dyr og alt levende, billeder af levende væsner
For meget ild kan skabe: Stress, uro, nævenyttighed

JORD
Kvaliteter: Ro, tillid, tryghed
Farve: Gul og brun
Form: Kvadrat
Findes bl.a. i: Keramik, ler, tegl og andre jordmaterialer, billeder af landskaber
For meget jord kan skabe: Stagnation, stilstand, besvær med at sætte grænser.

METAL
Kvaliteter: Struktur, kontrol, overblik
Farve: Hvid
Form: Cirkel
Findes bl.a. i: Alle metaller og billeder af metal, som f.eks. Eifeltårnet
For meget metal kan virke: Upersonligt, deprimerende og utrygt

VAND
Kvaliteter: Kommunikation, flow i energien, indlæring
Farve: Blå
Form: Den udefinérbare vandpyt-form
Findes bl.a. i: vand, spejle, glas, krystaller, billeder af vand
For meget vand kan skabe: Tendens til at snakke for meget og handle for lidt – miste jordforbindelsen

TRÆ
Kvaliteter: Flexibilitet, vækst, glæde
Farve: Grøn
Form: Rektangel
Findes bl.a. i: Alt træ, grønne planter, blomster (hellere kunstige end visne), blomsterbilleder.
For meget træ kan skabe: Irritation og modstand. Man går hinanden på nerverne

Elementerne er næsten altid blandet godt og grundigt sammen i genstande, rum og personer. De ophæver hinanden efter devicen:
Ild smelter metal
Metal skærer træ
Træ dræner jord
Jord dæmmer vand
Vand slukker ild10 November 2011