Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Vi tynger børnene i knæ med alle vores projekter

Af Mette Møllevang

- Så står drengen dér, 4 år gammel, tynget af ishockeyskøjterne omkring hans hals og alle de andre projekter, mor og far lægger på hans skuldre, lyder det fra Per Schultz Jørgensen.

Han er børne- og familieforsker, foredragsholder, professor emeritus ved Danmarks Pædagogiske Universitet og forfatter til en række bøger om børn og familier. Og han hentyder til tidens små børn, hvis ve og vel er blevet til nogle punkter på os fortravlede forældres to-do-lister. Husk at køre August til klaver, husk Isabellas ballettime kl. 17, der er babysvømning i aften, salmesang for babyer i kirken i morgen, fællesspisning med mødregruppen fra første barn, rytmik på lørdag… optimalt. Vi kører dem rundt og betaler i dyre domme for karate-sæt, trommer, fodboldstøvler og ridebukser. Vi har fokus på alle deres intelligenser, og vi vil for guds skyld ikke komme til at sætte dem i en forkert skole. Optimering optimering optimering og konstant fuldt udbytte af hele deres potentiale. Pyha.
- Der er flere forklaringer på, hvorfor tidens forældre vil gøre det så godt. For det første har familien ændret sig meget, forældrene arbejder i lang tid, børnene er anbragt, og dermed er der meget fravær, som man så føler, man skal kompensere for, når man er sammen. For det andet opdrages børn anderledes i dag, fordi vi lever i et meget individualiseret samfund. De gamle traditioner og foreskrifter findes ikke mere, vi har sat os fri af de bindinger, og i dag kan vi derfor gøre præcis, hvad vi vil. Vi kan jagte lykken og kærligheden og rigdommen og kvaliteten. Og det gør vi så, både for os selv og for vores børn. Mulighederne er enorme, og vi vil ikke forsømme at udnytte dem, forklarer Per Schultz Jørgensen.

Derfor kører vi gerne 50 kilometer for at 5 årige Anders kan gå til klatring, og vi bruger lørdag formiddag i et studio, fordi 4 årige Emilia skal danse mtv og fyre den af.
- Et langt stykke hen ad vejen er det positivt, at der er sket så enorm en frisættelse, fordi dagens børn og forældre har muligheder, de tidligere generationer slet ikke havde. Og det er umådelig positivt, at forældre i dag taler så godt til deres børn. Men der bliver let en overfokusering og overintensitet i jagten på lykke. Når lykken bevidst jagtes, så overser man helt, når den er der. Så når man ikke at se og glæde sig over blomsten, der springer ud. Al den frihed forpligter til mådehold, siger Per Schultz Jørgensen.

Vidste du, at din baby kan gå til:
  • Fitness for babyer (den amerikanske børnefitnesskæde forventes at åbne en afdeling i Danmark og lancere motion for babyer fra fire måneders alderen).
  • Babymatematik.
  • Bevægelsesleg for babyer.
  • Babygymnastik.
  • Babymassage.
  • Babybongo – musik, rytmik og leg for babyer.
  • Babyafstressning – lunt vand, stearinlys, fuglekvidder, junglelyde i Brønderslev Svømmehal.
  • Baby yoga (i USA i hvert fald)

Helikopterforældre

For en del år siden blev vi præsenteret for begrebet serviceforældre og curlingbørn. Altså at vi er forældre, der servicerer vores børn i døgndrift, sætter dem foran tv med cola og chips, undgår konflikter og nej’er til slik og pizza, rydder op efter dem, arrangerer deres liv for dem og kort sagt fjerner hver en sten på deres vej, så de aldrig oplever modstand - og aldrig oplever styrken ved at have overvundet modstanden. Som i curling, hvor der bliver fejet foran kuglen, så den kan glide let og ubesværet hen ad banen.

Nu er et nyt begreb dukket op: Helikopterforældre. Det stammer fra USA, hvor de overbeskyttende forældre, der altid har været der for deres projektbørn, ikke kan give slip. Dvs. de svæver hen over børnenes universiteter og lejligheder lang tid efter, børnene er flyttet hjemmefra, parate til at komme dem til undsætning ved mindste lille pip om, at de mangler penge, keder sig med studiet, har fået en dårlig karakter eller en dum sidemand.

5 May 2011