Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Børnene i Binnerup - 10. afsnit

Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1977

Tømmerpladsen

Man kan også se møllen fra tømmerpladsen.
I gamle dage var der et stort savværk inde på tømmerpladsen. – Når træerne i skoven var fældet, kørte man dem ned på pladsen og savede dem til brædder.
Men i dag er savværket væk. Alle de brædder, man skal bruge, kommer nu fra andre egne af landet. Brædderne bliver kørt til Lille Binnerup på nogle store lastbiler.

På tømmerpladsen kan man køber mange forskellige ting til at bygge huse af.
Overalt ligger der træ i store stabler. Der er ordnet sådan, at alle de lange, tynde brædder ligger i én stabel. Alle de tykke, korte brædder ligger i en anden stabel. På billedet kan du se mere end 10 af disse høje bræddestabler. Tømmerpladsen sælger også andre ting af træ: døre, tomme vinduesrammer til at sætte glas i – og en flagstang. Man kan også købe en hammer til at slå søm i brædder med – og en knibtang, der kan trække de skæve søm ud igen.

Tømmerhandleren hedder Grethe. Hun bor i et træhus midt på pladsen.

I huset har hun også sit kontor. Der går man ind og betaler, for hvad man vil have. Og man går også derind, hvis man ikke rigtig ved, hvilken slags træ, man skal bruge.
Grethe vil ikke have, at børnene fra Lille Binnerup leger på tømmerpladsen. Ikke fordi hun ikke kan lide børn. For det kan hun. Men det er alt for farlig at lege på pladsen, siger hun. Hun har fortalt børnene, at de store stabler brædder kan vælte. Hun har kun set det én gang. Men det glemmer hun aldrig. Det var dengang Grethe lige havde købt tømmerpladsen. De var ved at stable brædder ovenpå hinanden.

- Der stod en mand op på en stabel og lagde brædder på plads. Men han fik ikke lagt dem rigtigt. Og pludselig vippede hele stablen.

Grethe nåede at springe til side. Men manden faldt ned og fik en masse brædder over sig. Han måtte ligge længe på sygehuset, og han kommer aldrig mere til at gå. Han skal altid sidde i kørestol. Grethe tror ikke, at hende bræddestabler vælter. Men man kan aldrig vide, hvad der sker, hvis man hopper rundt oppe på dem. Og derfor vil hun ikke have, at børnene leger på tømmerpladsen.

De fleste børn har været der flere gange enten med deres far eller mor – eller med skolen. De største børn i børnehaven skal snart dernede. Grethe har lovet, at hun skal fortælle dem en hel masse om det træ, hun sælger.

- fortsættes.

19 August 2010