Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnene i Binnerup - 11. afsnit

Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1977

Bondegården

I udkanten af Lille Binnerup ligger der en bondegård.
Manden på gården hedder Hans Søndergård. Og gården hedder det samme som manden – nemlig Søndergård.

Lige uden for gården står der to store kastanietræer. Om foråret er der blomster, ”lys”, på dem. Børnene ser altid efter, om der er mange eller få blomster på træerne. Er der mange blomster, ja, så ved de, at der bliver mange kastanier at hente til efteråret. –Og dem samler de op, for man kan lave så meget af kastanier. Nogle børn laver dyr af dem. Andre trækker dem på en snor og går med dem om halsen.

På gården bor der en del dyr. Hans Søndergård har 50 køer, næsten 200 grise, 20 høns, 5 katte, 1 hund – og mange, mange mus. Han for resten også en lille hest. Den hedder Prins. Prins kan ikke trække den tunge plov ude på marken. Men den kan godt trække en lille vogn, som børnene kører i. Og hvis der er sne om vinteren, kan prins også trække julemandens kane gennem Lille Binnerup.
Køerne bor i kostalden, som du kan se til venstre på billedet. Men de bor der kun, når det er koldt. Om sommeren går køerne og græsser ude på marken. Og så er der helt tomt i stalden. Grisene bor i huset til højre. Det kan man tydeligt høre, når man står ude på gårdspladsen. For grise larmer altid så meget.
Hans Søndergård selv bor i stuehuset i midten. Det er det hus med alle vinduerne i. Hans kone, Else, bor her også. Hans og Else har fire børn. Så de har god brug for det lange stuehus.

Børnene fra Lille Binnerup kan godt lide at besøge Søndergården.
Der sker altid så meget på gården, synes de. Og Hans Søndergård kan godt lide at få besøg af alle børnene.
Somme tider står han under de to store kastanietræer, når børnene kører hjem fra skole. Så kalder han på dem og viser dem en lille nyfødt kalv, 13 små grise – eller et par kattekillinger, der ikke har fået øjne endnu. Et par af børnene nede fra mosen, Palle og Mikkel, er tit ude på gården. – Når de har fri fra skole, er de her hele dagen. Så gør de rent i stalden, giver grisene mad, eller hjælper til ude på marken. De spiser også på gården. Og de tager først hjem når det bliver aften.

Hans Søndergårds egne børn kan ikke forstå, hvorfor Palle og Mikkel synes, der er så spændende ude på gården. De synes, det er mere spændende at komme en tur ind i den store by med de mange butikker, gader og lys.

- fortsættes.

22 August 2010