Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnene i Binnerup - 19. afsnit

Anne-Mette og bierne
Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1977

Anne-Mette får besøg af Hansen

Anne-Mette står ved vinduet og venter. Hun ser hele tiden ned mod bierne – og op mod vejen.

”Han kommer nok slet ikke,” siger hun til sidst. ”Jeg har kigget efter ham mindst 100 gange. Nu gider jeg altså ikke stå her mere.”
Mor ler. ”Prøv lige at se ud ad vinduet én gang til,” siger hun.
Anne-Mette kigger ud – og nu får hun øje på en mand, som kommer cyklende op mod huset. Han har en store kasse med. ”Det kan ikke være andre end Hansen”, tænker Anne-Mette og løber hurtigt ud til ham.

”Dav!” siger Hansen. ”Hvor har du så alle dine bier?”
”Ned ved sandkassen,” siger Anne-Mette. ”Nu skal jeg vise dig, hvor det er.”
Anne-Mette går nu ikke helt hen til sandkassen. Men det gør Hansen. Han får én af bierne til at sætte sig på sin hånd. Og så står han lidt og ser på den.
”Ja. Den er god nok,” siger han. ”Det er en almindelig honningbi.
”Men du skal nok holde dig lidt væk, mens jeg fanger dem. De har jo ikke noget sted at bo og derfor er de lidt arrige. Det går over igen, så snart de får deres eget hus.”
Anne-Mette nikker. ”Men hvor får vi det hus fra?” spørger hun.

”Jeg har 16 bikuber hjemme i min have,” siger Hansen. ”To af dem er tomme. –Nu må vi se, om de vil bo dér. Ellers må jeg sætter dem ud i de kuber, jeg har oppe ved den gamle mølle. –Men først skal vi have fanget hele sværmen!”
Hansen åbner den store kasse. Nede i den ligger der en gammel hat og et par handsker. Hansen tager hatten og handskerne på. I hatten sidder der et net, som når helt ned over Hansens skuldre. ”Så bliver jeg ikke stukket i ansigtet,” siger han og går hen til bierne. Han fejer hele klumpen ned fra træet, så den falder de lige ned i kassen. Nogle af bierne flyver rundt om han, andre sætter sig på ham. Men lidt efter er alle bierne fløjet ned i kassen. Hansen lægger låget på kassen. Der er små huller i det, så bierne kan få luft. Så tager han hat og handsker af, mens han smiler til Anne-Mette.
”Blev du ikke stukket?” spørger Anne-Mette. ”Jo!”, siger Hansen. ”Men det bliver jeg jo engang imellem. Det vænner man sig til!”
”Hvorfor holder du bier, når de stikker dig?” siger Anne-Mette. ”Det er da bedre at holde køer. De stikker jo ikke.”
”Næh, det gør de jo ikke,” siger Hansen. ”Men køer skal jo passes – og de skal også have så meget mad. Bierne finder selv deres mad. De flyver jo hele tiden rundt mellem blomsterne og samler honning ind. –Når de har samlet en hel masse honning, cykler jeg ud og tager honningen fra bierne. Jeg hælder den op i nogle krukker, og dem sælger jeg til købmand Olsen.”
”Du kan da ikke være bekendt at tage biernes mad!” siger Anne-Mette. ”Så dør bierne jo af sult.”

Hansen smiler til Anne-Mette. ”De får noget sukkervand i stedet for,” siger han. ”Det kan de så godt lide.”
Nu kommer Anne-Mettes mor ned til dem. Hun spørger Hansen om han vil have en kop kaffe. –Det vil han gerne, men han må først hjem med bierne.

Fortsættes

15 October 2010