Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnene i Binnerup - 25. afsnit

Peter og hans mor
Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1978

Her bor Peter

Kan du huske Peter fra Den lille Børnehave? – Det er den dreng, der bor lige oven over børnehaven. Han er den første, der kommer om morgenen og den sidste, der går hjem om aftenen.

Peter og hans mor flyttede ind i Binnerup-blokkerne for snart to år siden.
De kom fra København. De havde boet i en lille lejlighed sammen med Peters mormor. Hun passede Peter hele dagen, mens hans mor var på arbejde.
Hver dag gik Peter med mormor ned på gaden. Her lugtede der altid så grimt. Rundt om lå en masse store huse og nogle fabrikker. Der kom røg op af deres skorstene. Og den røg kunne Peter ikke lide. Han kom tit til at hoste af den.

Bilerne på gaden osede. Peter fik al røgen lige op i ansigtet. – Og så hostede han endnu mere. Til sidst hostede Peter også, når han var oppe i lejligheden. Han hostede om dagen, og han hostede om natten. – Lægen sagde til Peters mor, at hosten ville forsvinde, hvis Peter kom væk fra byens røg.
Så flyttede de. – Og i dag hoster Peter kun, hvis han er forkølet.
Peter og hans mor bor nu i en dejlig lejlighed med to værelser.
Det ene værelse bruger de som stue. Og her sover Peters mor om natten.

Det andet værelse er større. Her bor Peter. – Han har god plads til sit dit legetøj. Der er også plads til den go-cart, som mormor gav ham i julegave.
Flere af de andre børn har en far, der bor hos dem. Det har Peter ikke. Og der er heller ikke plads til ham.

Måske får Peter en ny far en dag. Men så må de flytte i en større lejlighed. - Peter vil ikke så gerne flytte. Han er glad for at bo i Binnerup-blokkerne. Så han håber, at det varer lidt endnu, før hans mor finder en ny far til dem.

Når det er hverdag, er der ingen hjemme i lejligheden. Peter er i børnehave. Og hans mor er på arbejde inde i Store Binnerup.

Hun arbejder i et stort køkken. Der laver hun mad til en masse mennesker. Hele dagen står hun og rører i de varme gryder. Og hun har kun sjældent tid til at holde en pause. Derfor er Peters mor altid meget træt, når hun tager bussen hjem til Lille Binnerup. Hun kan lige nå at hente Peter, inden børnehaven lukker.
Peter har næsten altid haft en god dag i børnehaven. Han hopper af sted ved siden af mor, som næsten ikke kan følge med. Hun har ondt i ryggen, fordi hun har løftet rundt på alle de tunge gryder hele dagen.

Så snart de er kommet op til sig selv, skal Peter have mad. Hans mor har spist dér, hvor hun arbejder. Og hun har næsten altid mad fra køkkenet med hjem til Peter. Den skal bare varmes. Mens Peter spiser, snakker han med mor. Han fortæller, hvad han har lavet i børnehaven. Og nogle gange fortæller mor, hvad hun har oplevet.
Når Peter har spist, går de i bad. – Bagefter sætter de sig ind i stuen og hygger sig.
Peter snakker og snakker. Munden står ikke stille på ham. Han ser jo kun sin mor om aftenen. Og nu skal hun høre om alt det, han har oplevet hele dagen. Peter oplever meget hver dag. Derfor har han meget at fortælle – og derfor kommer han næsten altid for sent i seng.

Når det bliver morgen, er Peter meget søvnig. Hans mor kan næsten ikke vække ham. – Det ender tit med, at hun bærer ham ned ad trappen til børnehaven, uden at han vågner. Så ligger han herned og sover, lige til klokken er halv otte.
Så står han op og tager tøj på. Bagefter spiser han morgenmad – og lidt efter lidt bliver han så vågen, at han begynder at snakke med de andre børn.
De er altid så friske. De har tændt for radioen og snakker med børnehavelæreren.

fortsættes

27 November 2010