Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Børnene i Binnerup - 28. afsnit

Peter og hans mor.
Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1978


Peter og mor møder Per

Da mor og Peter går ud af butikken, står der pludselig et par blå bukseben lige foran Peter.

Peter bliver forskrækket. Han går hurtigt til højre for at komme forbi. Men buksebenene går også til højre. Så går Peter til venstre, og buksebenene foran ham går med.

Til sidst ser Peter op. Dér står Per, børnehavelæreren nede fra Den lille Børnehave. – ”Dav,” siger Per. ”Du er vel nok en værre røver! Jeg hørte i højtaleren, at du var stukket af!”

Peter griner lidt. Og så fortæller han Per det hele. Han viser også Per det store plaster, han har på hælen.

Peter kan godt lide Per. Det kan hans mor også. – Nogle gange får hun en kop kaffe, når hun henter Peter hos Per nede i børnehaven. Så sidder hun og Per og snakker en halv times tid. Og bagefter er hans mor altid så glad.

”Jeg giver en kop kaffe,” siger Per i det samme. ”Vi må have noget at styrke os på efter den forskrækkelse.”
Peter vil ikke have kaffe. Han vil hjem nu. Men da Per lover ham en sodavand, går han alligevel med ind i butikkens cafeteria.

Lidt efter sidder de alle tre og hygger sig. Peters mor fortæller, hvad de har lavet i formiddags. Hun fortæller også om Peter, der kedede sig. ”Han ville gerne have, at der skulle ske noget,” siger hun. ”Derfor tog vi herind.”
”Ved du hvad, Peter?” siger Per. ”Skulle vi ikke gå en tur i skoven i eftermiddag? Det er ikke rigtig forår endnu. Men der er alligevel meget at se på.
Vi kan tage et syltetøjsglas med. Hvis vi finder noget spændende, kan vi komme det ned i glasset og tage det med hjem. – Bagefter laver jeg mad. Så kan din mor have fri i dag.”

De aftaler, at Per skal hente dem klokken to. Og så tager Peter og mor med bussen hjem til Lille Binnerup.

Så snart de er kommet hjem, får mor travlt. De skal nå at spise, inden Per kommer. Og mor skal også have vasket noget tøj.

Mens mor vasker, sætter Peter sig ind til sig selv. Han sidder og ser ud ad vinduet. Herfra kan han se de huse, der ligger nede i engen. Han kan se Anne-Mettes hus ovre ved skoven. Og han kan se Helle og Lykkes hus. Måske møder de nogle af pigerne på vej op til skoven.

Peter sidder og drømmer. Men han vågner hurtigt op, når der ringer på døren. ”Hej,” siger Per, da Peter lukker op. ”Er I klar?”

Fortsættes.18 December 2010