Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnene i Binnerup - 4. afsnit

Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1977

Kirken

Kirken i Lille Binnerup er det største hus i byen. Man kan se den helt ned fra engen. Den er hvidkalket både udenpå og indeni. De fleste børn fra Lille Binnerup og fra Binnerup-blokkene er døbt i kirken. Kirken er meget gammel. Det kan man se, når man går ind i den. Hvis man lægger hovedet godt tilbage og ser lige op i loftet, får man øje på en masse billeder. Det er kalkmalerier, som er malet for flere 100 år siden. Kirken har også et tårn. Oppe i tårnet hænger de store kirkeklokker. De ringer hver morgen og hver aften - når stolen står op, og når den går ned. Om søndagen ringer klokkerne, før der skal være gudstjeneste. Uden på tårnet sidder der et ur. Det sidder så højt op, at man kan se, hvad klokken er, selvom man er langt væk fra kirken. Mange i byen ser op på kirken, når de vil vide, hvad klokken er.

En morgen gik tårn-uret i stå. Først var der ikke så mange, der opdagede det. De så på uret, og syntes, de havde god tid. De spiste morgenmad, sad og snakkede med deres børn – eller ryddede lidt op, inden de skulle af sted. For den morgen var der jo god tid, troede de. Men pludselig hørte de bussen køre forbi husene – ind mod Store Binnerup. Og så opdagede de, at der var noget galt med uret.

Mange af de voksne kom for sent på arbejde. Og en del børn kom for sent i skole. Men det gjorde nu ikke så meget, for nogle af lærerne kom også for sent. Det var meget værre nede hos bager Nørgård. Han havde lige sat boller ind i sin store ovn, da uret gik i stå. Bager Nørgård så på uret, som han plejede – og så regnede han ud, hvad tid bollerne var færdige. Mens bollerne blev bagt, lavede bager Nørgård dej til rugbrød. Engang imellem så han op på tårn-uret. Han lagde ikke mærke til, at viserne stod stille. Da han satte dejen til side, så han, at der kom sort røg ud af ovnen. Og nu kan det nok være, at han fik travlt med at få bollerne ud. Men det var for sent. Alle bollerne var kulsorte.

- Så den dag var der ingen, der fik boller i Lille Binnerup.

- fortsættes.

21 July 2010