Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Børnene i Binnerup - 41. afsnit

Helle og Lykke.
Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1978

Lørdag morgen

Næste morgen er det lørdag. Helle og Lykke står tidligt op. For i dag får de besøg af farfar og farmor.
Pigerne går ind til far og mor. De sover endnu. Lykke lister stille hen til fars seng. Hun trækker ham i næsen, til han vågner. ”Hva’… hva’ er det?” siger han søvnigt og sætter sig op i sengen.
Tvillingerne griner, og nu får far øje på dem. ”Hvad laver I?” siger mor og ser på uret.
”I skal op!” siger Helle. ”Ja, for i dag kommer farmor,” siger Lykke. Mor fortæller dem at det er alt for tidligt. Klokken er kun seks. De må gå ind til sig selv og sove et par timer til.

Helle og Lykke går tilbage til deres værelse. Men de kan ikke sove.
De sætter sig i Lykkes seng – og snakker. De snakker om sidste lørdag, da far og mor ikke var hjemme. Farmor passede dem sammen med Ulla.
Den dag regnede det så meget, at Helle og Lykke ikke kunne være ude. De fór rundt i huset, smækkede med dørene og råbte i munden på hinanden.
Men farmor skældte ikke ud. Hun smilede til dem, læste historier og lavede mad.
”Og kan du huske, hvor vi grinede, da vi skulle i seng?” siger Lykke.
”Ja” nikker Helle. ”Det var dengang, da vi spurgte, hvornår far og mor kom hjem. Farmor svarede slet ikke på det. I stedet for sagde hun: ”Spille ludo, når I skal i seng? Nej, I kan få et æble!”
Pigerne griner så meget, at de slet ikke kan holde op igen.
Farmor er næsten døv, og hun har høreapparat. Men det er ikke det, tvillingerne griner ad. De griner fordi farmor havde glemt at slå høreapparatet til i lørdags.

Når Helle og Lykke larmer meget, bliver farmor træt i hovedet. Så slår hun sit høreapparat fra for at få lidt fred og ro.
Det havde hun også gjort i lørdags. Men hun havde glemt at slå det til igen. -Hun grinede lige så meget som pigerne, da hun opdagede det. ”Så kan jeg bedre forstå, at I har været så stille hele dagen.”
Helle og Lykke synes, det er mægtig godt med sådan et høreapparat. Så kan man jo selv bestemme, hvornår man vil høre – og hvornår man vil have ro.

Helle og Lykke sidder længe og griner. De glæder sig meget til at se farmor igen. Og lidt efter går de ind i soveværelset for at se, om far og mor er stået op. Det er de ikke. Men de er ved at vågne. Pigerne kravler hurtigt op til dem og putter sig godt ned under dynen. Og så ligger de lidt og snakker om, hvad der skal ske i dag.
De skal have lagt fliserne godt fast, siger far. Og de skal også lave en gynge til Helle og Lykke.

”Store-Ole kommer og hjælper far og farfar,” siger mor. ”Og han har Lille-Ole med. Så vi får huset fyldt med gæster i dag”.
Store-Ole er tømrer ligesom farfar. Han lægger tage på huse – og sætter døre og vinduer i.
Men han er også god til at lave andre ting. Og han har hjulpet far meget.

Til sidst giver mor far et knus. ”Nu står jeg op og gør mig i stand,” siger hun. ”Så kan I lave morgenmad imens!”19 March 2011