Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnene i Binnerup - 42. afsnit

Helle og Lykke.
Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1978


Helle og Lykke får gæster

Da de har spist morgenmad kører far og tvillingerne ind til byen for at hente farfar og farmor.
Helle og Lykke flyver farmor om halsen. ”Har du husket at slå dit høreapparat til i dag?” spørger Helle. ”Ellers kan du jo ikke høre, hvor glade vi er for at se dig!” siger Lykke.
Farmor ler. ”Jeg behøver ikke høre, at I er glade,” siger hun. ”For det kan jeg tydeligt se på jer.”

Lidt efter kører de tilbage til Lille Binnerup. Da de når ned til broen over åen, får Helle og Lykke øje på Ulla. –Hun går ned ved vandet sammen med Bo og Bente.
Helle og Lykke vil have Ulla med hjem. Først siger far ”nej”. Så standser han alligevel, ruller et vindue ned – og kalder på hende.
Ulla kommer hen til bilen.
”Vil du med hjem til os?” spørger far.
”Jeg skal passe Bo og Bente,” siger Ulla. ”Deres mor skal arbejde på kroen hele dagen. Men hvis jeg kan tage Bo og Bente med ned til jer, vil jeg gerne komme.”
Far ryster på hovedet. ”Det er ikke så godt,” siger han. ”Vi skal arbejde i haven i dag. Og så kan vi ikke have en masse unger til at forstyrre os.”

Han sætter bilen i gang, og Helle og Lykke vinker til Ulla lige så længe, de kan se hende.
Så snart de kommer hjem, går Helle og Lykke med farmor inde i huset. –Far og farfar går om i haven for at se på fliserne.
Mor har lavet kaffe og saftevand. Hun har også dækket fint bord og sat småkager frem. ”Det ser dejligt ud,” siger farmor og sætter sig ned. ”Kom her I to! Nu skal vi rigtig hygge os.”
I det samme går døren op og Store-Ole kommer ind med sin søn, Lille-Ole, på armen.

”Dav!” siger Store-Ole og sætter en pose med tøj på gulvet. ”Hvis Lille-Ole skal ude og lege, skal han have den røde trøje på. Og hvis han skal sidde i det våde sand, skal han have regnbukser på. Men hvis han skal…”

”Ja, hvis og hvis og hvis,” siger tvillingernes mor og ler.

”Foreløbig bliver vi inde. Pigernes far siger, at han ikke vil have børnene ud. Han er bange for, at de skal komme i klemme under én af de tunge fliser!”

Ole griner – og går ud til far og farfar. Tvillingerne og Lille-Ole går hen til vinduet. De skal se, hvad der sker ude i haven.
Far og farfar har allerede vippet alle fliserne op. Far er i gang med at grave jord væk, dér hvor fliserne har ligget.
Nu kommer Store-Ole med en trillebør. Han kører om bag huset og henter sand. Sandet hælder han ned i det hul som far har gravet. Så glatter farfar sandet ud. Og til sidst bliver fliserne lagt på plads i sandet.

”Se far!” råber Lille-Ole. Helle og Lykke griner. For Store-Ole hopper op og ned på én af fliserne. Den skal ligger helt fast, så den ikke vipper.

”Nu synes jeg, at I skal gå ind og lege med Lille-Ole,” siger farmor lidt efter. ”Når vi har spist frokost, går vi en tur ned til bager Nørgård. Så skal I få en stor is.”


Fortsættes.26 March 2011