Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Børnene i Binnerup - 5. afsnit

Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1977

Butikker

Hvis man går gennem engen, kommer man lige ind i byen Lille Binnerup.
Der er kun tre butikker i Lille Binnerup. Bager Nørgård har den ene, købmand Olsen har den anden, og Blomster-Karen har den tredje.

Købmand Olsen har den største butik. Her køber alle fra Lille Binnerup ind. Derfor må Olsen have en masse ting i sin butik. Han sælger mel, kaffe og sukker. Men han handler også med tøj, støvler og sko. Han har søm og skruer, koste, river og spande. – En dag kom der en mand, som ville købe en trillebør. Købmanden havde én, men han måtte hente den ude bag butikken. Købmand Olsen sælger så mange forskellige ting, at han slet ikke har plads til dem alle sammen inde i sin butik. Mange ting står ude bagved. Derfor skal man altid spørge efter de ting, som man ikke kan se, siger Olsen. – Og hvis han ikke har tingene, skaffer han dem til næste dag. Købmanden sælger også benzin. Uden for butikken står en benzintank. – Og nu kan du vist let finde Olsens butik på billedet.

Lige ved siden af kirken ligger der en kro. Den hedder Lille Binnerup kro.
Hvis man kommer på besøg i Lille Binnerup og ikke kan bo hos dem, man besøger, kan man få et værelse at sove i på kroen. Man kan også spise på kroen. Somme tider lejer en familie en stue på kroen, når de skal have fest. Så ordner kroen alt de med maden – og der bliver dækket et fint bord med blomster på.
Når der skal være fest på kroen, bliver der travlt i Den grønne Butik på den anden side af kirken. Det er en meget lille butik, hvor man kan købe blomster. Karen, der har butikken, står næsten altid og sætter blomster sammen til flotte buketter. Når buketten er færdig, binder hun en bastsnor runde om stilkene. Somme tider har hun meget travlt. Så kalder hun på John. Han er gift med Karen, og de har en lille dreng, som hedder Kurt. John passer Kurt, laver mad, vasker op og gør rent i butikken og i deres stuer. Han har meget at bestille, men han hjælper alligevel Karen i butikken, når hun har særlig travlt.

Der er for resten også en fiskemand i Lille Binnerup. Men han bor ikke i byen, og han har heller ikke butik dér. Mads-Fiskemand har i stedet for en fiskebil med en masse fisk i. – Hver mandag kører han rundt i byen med sine fisk. Han holder stille fem steder. Og hvert sted bruger Mads hornet på bilen: ”Dyt-dyt-dyt-dyt-dyt…”siger det meget længe.Så folk kan høre, hvor han er. Og hvis de vil have fisk til middag, går de ned til bilen og køber ind hos Mads.

– fortsættes.

24 July 2010