Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Børnene i Binnerup - 6. afsnit

Af Jørn Martin Steenhold.
Første gang udgivet på Gyldendal 1977

Skolen

Skolen i Lille Binnerup er bygget for 10 år siden. Men den ser stadig helt ny ud. Måske er det fordi, alle de huse, som ligger rundt om den, er meget gamle.
Der går kun 176 børn i skolen. De kender alle lærerne. Og de kender hinanden – selv om nogle af dem bor langt væk. Børnene fra Binnerup Skov og fra mosen har meget lang vej til skole. Derfor kører de hver dag med skolebussen. De bliver hentet om morgenen og kørt hjem igen om eftermiddagen. Manden, der kører bussen, hedder Poul Madsen. Han er næsten altid i godt humør. Og han siger ikke ”nej”, hvis nogle af børnene fra byen vil køre med ud til mosen for at lege med mose-børnene.

Børnene har kun set Poul Madsen vred én eneste gang. Og han blev kun vred, fordi han blev bange. Det var dengang, Jan smed Leifs skoletaske ud af bussen mens de kørte. Tasken faldt ned på en bil, som var ved at overhale bussen. Bilens forrude gik i 1000 stykker. Og manden, der kørte bilen, blev så forskrækket, at han kørte i grøften. Poul Madsen blev også forskrækket. – Bagefter skældte han Jan ud. Og til sidst sagde han, at nu kunne Jan gå resten af vejen hjem. Han turde ikke have ham i sin bus, når han ikke kunne opføre sig ordentligt.
Jan glemte aldrig den lange tur hjem. Og siden den dag har hverken han eller nogle af de andre børn lavet ”sjov” i bussen. Der sker hver dag mange ting i skolen. Børnene lærer naturligvis at læse og regne.Men de gør også gymnastik, tegner og maler eller synger en sang. – Engang imellem fortæller læreren en historie. Og det er også læreren, der låner børnene bøger, som de selv kan læse hjemme.
Det kan også ske, at en hel klasse tager på udflugt. Hvis de vilse noget i en anden by, kører Poul Madsen dem i sin bus. De fleste børn er glade for at gå i skole. Mange af dem ved slet ikke, hvad de skal lave, når de har fri, og skolen er lukket.

Hver onsdag er børnehaven på besøg i skolen. De kommer sammen med børnehavelærerne for at låne bøger. De ser på skolens billedbøger. Nogle af bøgerne kender de. Andre har de ikke set før. Så snakker de længe om, hvilke bøger de skal låne i dag. Og til sidst vælger de fem bøger, som børnehavelærerne skal læse op for dem i børnehaven. Når børnene er gået hjem, bliver der gjort rent på skolen. Men hver aften åbner skolen igen. Nu er det de voksne, der skal lære noget.

Nogle af de voksne synes ikke, de lærte nok, da de var børn og gik i skole. Derfor går de nu én aften om ugen og lærer at regne eller tale engelsk. Der er også nogle, der kommer for at låne bøger fra skolens bibliotek. Hver anden aften mellem klokken seks og otte kan de voksne gå op på skolen og låne bøger med hjem.

- fortsættes.

29 July 2010