Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Sponsorer

Rene ord for pengene
Digitalt bureau i Aarhus
Søgemaskineoptimering Aarhus
App Store Optimering (ASO)

 

Selene Vesta – og rejsen hjem - Afsnit 2

Arne og Ana var uenige om mit navn.
“Jamen, et månebarn skal hedde Selene. Det hedder månens gudinde”, sagde Ana.
“Du gør mig tosset med alt dit gudinde-pjat.”, sagde Arne og gik ind i biblioteket og skrev videre på sin prædiken på de gule sedler.

Sådan sad han hele aftenen. Askebægeret flød over af aske fra hans cigarer, og røgskyerne stod ind i stuen til Ana. Sent på aftenen pustede Ana lyset ud, lagde sytøjet i kurven og gik ind i biblioteket.

“Når du har giftet dig med en heks, må du osse leve med en heks. Og når barnet ska’ ha’ dit efternavn, så vil jeg bestemme fornavnet! Så har hun lidt fra begge verdener. Min hekseverden og din præsteverden, sagde Ana.

Og sådan blev det. Nogle dage lærte jeg Fadervor og hørte historier fra Arne’s store bibel. Den bedste historie var om Gud, der sad ude på en lille jordtue i Urhavet og kaldte lyset frem fra mørkets dyb og satte solen, månen og stjernerne på himlen. Tænk hvis det var gået galt. Så havde månen måske kravlet rundt på jorden, og træerne vokset ud af himlen, og Dreyfus havde haft vinger! Andre dage gik jeg rundt med Ana i måneskinnet og plukkede urter og lærte om jordens gudinder og vindenes visdom. Ana kendte navnene på alle planter. Og hun fortalte historier om hekse og jordens ånder. Om månen fortalte Ana, at den er himlens dronning og jordens klare øje. Hun ser alt – også det, vi ikke kan se. Hun ved, hvornår der kommer krig, hvornår floden svømmer over sine bredder, og hvornår mennesker lyver. Derfor kan månemennesker se ting, der endnu ikke er sket.

”Husk, livet har ikke noget at gøre med, hvordan man er lavet. Det er det, der sker med dig, der gør dig virkelig”, sagde Ana altid, når vi gik hjem fra vores natteture.

Dreyfus, den var ligeglad med, om vi var i Arne’s eller Ana’s verden. Den sad i vinduet i Arne’s kontor, mens han skrev på sine gule papirer. Og når jeg gik tur om natten, fulgte den efter mig. Men hvis den ikke fik lov til at sove i min seng, så blev den fornærmet. Den kunne blive så sur, at den gik sin vej. Altså bare et par dage.

Dreyfus og jeg lignede hinanden på de ravgule øjne. Og Sigurd, som han lå der i min seng, lignede mig også – lige bortset fra alle fregnerne. Jeg redte mit hår og lavede ansigter i spejlet. Min far havde en glad mund, det havde jeg også.

Det raslede på muren, og i et spring kom Dreyfus ind ad vinduet. Den havde været ude på morgentur. Den strøg sig kælent op ad mine ben, men da den så min lillebror Sigurd, vendte den rundt og gik fornærmet ud ad døren. En stank bredte sig i værelset. En rigtig katteprut. Føj.Jeg lukkede vinduet helt op og mærkede disen.

Copyrigt Lene Rikke Bresson
http://www.bresson.dk/boger/selene_vesta.html


28 May 2011