Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Selene Vesta - og rejsen hjem - Afsnit 14

Det var lyst, da jeg vågnede. Briand stod stadig ved roret. Han drak kaffe og spiste ostemadder. Skibet gyngede ikke mere.

“Tror du ikke, din mor og far savner dig?”

Jeg puttede Den Sorte Madonna ned i silkeposen og tog den om halsen.

“Det har de da ikke gjort i alle de år, jeg boede hos min bedstemor og bedstefar. Så hvorfor sku’ de gøre det nu?”, svarede jeg.

“Du er vred på dem, hva’r? Men det er sådan, at når man bli’r vred, så ta’r det rigtig lang tid at blive god igen. Nu vækker jeg alle passagererne og be’r din far komme op på broen og hente dig!”

Briand tog mikrofonen og trykkede på en knap.

“Go’ morgen, de damer og herrer. Vi er nu kommet ud på den anden side af stormen, og jeg håber, alle har mulighed for at nyde resten af sejladsen. Vi anløber Harwich om cirka to timer, og dér har metrologerne lovet et herligt sommervejr. Jeg ska’ efterlyse Selene’s far. Han er velkommen til at hente sin datter på broen, hvor vi har passet godt på hende.”

Så trykkede han igen på knappen og trykkede på en anden knap.

“Jensen, se så at komme ud af fjerene – den gamle er træt!” Han vendte sig mod mig. ”Vil du prøve at sejle skibet?”

Jeg nikkede, og han satte en stol hen foran roret. Jeg kravlede op, og han viste mig, hvordan jeg skulle holde på roret. Jeg kunne se ud på havet. Der var næsten ingen bølger. Kun blåt hav så langt jeg kunne se.

“Havde din søster osse en kraftsten?”, spurgte jeg.

Briand tog en sluk kaffe.

“Nej, men hun havde en kraftpind, som hun brugte, når hun var ude og rense folks huse“, svarede han.

“Hvordan rense?” Jeg holdt godt fast i roret.

“Nogle huse har åbenbart nogle drilleånder, der går og generer dem, der bor der, så de enten bli’r syge eller bange for at bo der. Min søster ku’ så finde de steder i huset og rense dem, så ånderne forsvandt. Det var der faktisk mange, der var glade for, selvom de ikke sagde det til nogen.”

“Hvorfor ikke?”, spurgte jeg.

“Det er jo ikke alt, voksne ka’ tåle at høre, vel!”, forklarede Briand.

Døren gik op, og Jensen og far kom ind. Far tog mig op og takkede Briand. Briand tog hånden ned i lommen og tog et lille kors frem og gav mig det.

“Det har været min søsters. Hun døde for nogle år siden. Det lyder, som om du får mere brug for det end mig.”

Han puttede det ned i silkeposen, og vi gik ned ad trappen, mens jeg vinkede.

 

Sigurd sad sammen med mor og spiste lagkage til morgenmad. Inde i midten af restauranten var der et kæmpe bord med mad. Pølser og æggekage, rundstykker, franskbrød, kiks, toast, bacon, juice, cornflakes, guldkorn, wienerbrød, krukker med små bitte smør- og syltetøjspakker. Fade med spegepølser og skinke og tre store lagkager. Og for enden af bordet stod der noget rødt og grønt gelé, der blævrede. Det skulle jeg bare ikke have. Far viste mig, hvordan englænderne spiser morgenmad: Bacon og æg. Men jeg tog ligesom Sigurd et ordentligt stykke lagkage, og vi spiste om kap. Sigurd gik op og hentede lagkage fire gange, så kunne han ikke mere. Mor sagde ingenting – hun sad bare og drak juice og røg.


Copyrigt Lene Rikke Bresson
http://www.bresson.dk/boger/selene_vesta.html
www.bresson.dk/lenerikke
15 October 2011