Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Fem vinteraktiviteter fra Karin.

Mad på ryggen

Én af de sjove, sanselige og lærerige for børn i alle aldre:

Er du lidt flad, kan du bare smide dig på gulvet og lege ’komfur’. Lad ungerne lege, de laver lagkage med store bløde klatter flødeskum, små stikkende krymmeldrys, bananskiver eller hvad de nu syns’.

Der må røres i de varme gryder, ’spildes’ og snakkes om, hvordan man laver forskellige former for mad.

Du kan også selv ’kokkere’ på dit barn – en sjov og skøn form for massage.

For de lidt større børn kan legen laves om til en gætteleg: Hvad laver jeg nu? Havregrød eller flæskesteg? Madpakke eller salat?

Grønne glæder indendørs

Tyvstart foråret i vindueskarmen:

Karse er en taknemmelig plante. Læg frøene i blød i lidt koldt vand og skab jeres eget Teletubbi-landskab henover en skål, der er vendt på hovedet eller noget andet, der kan gøre det ud for en blød bakke. Beklæd landskabet med vådt vat og smør frø-geléen over. Husk at vande hver dag en lille uges tid. Så bliver det forår på bakketoppen, der kan pyntes med bondegårdsdyr, dukker eller hvad I vil…

Mimoser er også ret nemme og sjove at dyrke i en lille potte jord, fordi bladene folder sig sammen, når man rører ved dem.

De gastronomiske sommerlege

Forventningens indendørs glæder

Er man ved at være lidt træt af kulde og sjap, var det måske en idé at smide en ekstra kævle i brændeovnen og lege sommer: Hoppe i en tynd kjole, sommerhat, nare tæer…. Og måske spise frokost på et tæppe på gulvet: Lave en indendørs skovtur. Fuglesang kan evt. lånes på biblioteket.

Male stentrolde

Jeres helt egne eventyr

Find nogle runde sten eller lav dem af en rest ler. Lim lidt hår på af garn eller hvad I nu har og mal stenene med vandfarver, mens I fortæller hinanden historier om de små stentrolde, der kommer ud af arbejdet. Nogle er måske rare og kan blive inden døre. Andre har bedst af at blive sat ud. Det kan også være, I får lyst til at lave en lille udstilling med fernisering – gæster og saftevand. Hvem ved?

Det bliver i hvert fald sjovere at finde sten, næste gang I vover jer udendørs…

Udklædning

Kombinér det praktiske med sjovt samvær

Trænger du til at få ryddet op i garderoben? Så prøv at smide alle herlighederne ind på stuegulvet til almindelig moro for små og store. Nye kombinationer vil dukke frem, noget ender måske i dit barns klæ’ ud kasse og du finder ud af, hvad der skal kasseres, mens I leger…

21 January 2011