Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Børn og kropsbevidsthed

Det er en vigtig forudsætning for et barns personlighedsudvikling at kunne fornemme sin egen krop og hvad den kan bruges til. Barnet finder gradvist ud af, at det kan styre og koordinere sine bevægelser, krop, arme og ben, sådan som man ønsker det.
Blandt børn har fysiske og motoriske færdigheder høj præstige. I børnene lege og aktiviteter er det de sammen færdigheder, som indgår på alle planer: at gribe bolden, at kravle i træet, sjippe, køre hurtigt på co-card, sparke til bolden osv.

 

I skolen er det indlæringen af læse-, skrive- og talefærdigheder - at holde på blyanten, skrive tal og bogstaver, få dem til at ligne noget og også stå på linie, holde balancen på stolen og udvise vedholdenhed – der hurtigt viser at have en sammenhæng med udviklingen af kropsbevidsthed og fysisk styrke, smidighed og udholdenhed.

 

Faktisk burde alle fysisk raske mennesker, incl. børn fra 5-6 års alderen, i et stræk løbe 1-5 km hver dag. Mange børn – og voksne med – holder meget af at bevæge sig i løb og føler velvære ved at bruge benene, kroppen, lungerne og samtidig mærke hjertet slå. Ved regelmæssigt at løbe styrker den løbende derfor både sin krop ved den fysiske udfoldelse og træning, og sin sjæl, ved oplevelsen af velvære og den frie tankevirksomhed, som altid forekommer, når man løber.

Og vigtigst af alt er det at få fyldt lungerne med frisk luft.

 

Her finder du 10 Kropskloge lege- og læringskategorier
Krops kloghed – fysisk intelligens udvikles gennem leg og erfaring med:

- jord, sand, ild og vand

- balance

- gynge

- svæve

- klatre

- cykle

- vippe

- hvile

- rutsche

- løbe

 

©2007 Jørn Martin Steenhold – fra bogen: Børn og klogheder – klog på 100 måder
16 October 2010