Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Den vigtige hvile

Det er vigtigt og sundt for kroppen at kunne standse op og det er livsvigtigt undertiden - enten at tage den med ro og tænke sig om - eller at lade være med at tænke på noget som helst, mens man hviler sig.

Børn har mellem de mange og meget aktive opgaver og perioder i deres hverdag behov for hvilestunder i børnehaven og skolen, hvor de kan slappe af og ellers bare tage den med ro.

Når man hviler sig afslappes musklerne i kroppen og åndedrættet falder til ro. Er hvilestunden accepteret og måske endda skemalagt, således at hvilen ikke forstyrres af pligter eller fysiske aktiviteter, er den for mange børn nærmest en velsignelse.

Der skal være plads – og ro - til at kunne hvile sig. Det kan foregå under forskellige former og i forskellige rum, men der må ikke være tvivl om hvilens funktion og nødvendighed.

Hvile modvirker stress – og stress forrykker som bekendt den biologiske, bevægelige ligevægtstilstand og evnen til at modstå stærke påvirkninger af fysisk og psykisk karakter.

Den negative stress medfører altid nogle psykiske symptomer såsom uoverkommelighed, nervøsitet, rastløshed, uro, utilstrækkelighedsfølelse og søvnløshed som følge af, at det stressede barns evner og formåen overskrides på grund af omverdenens krav.

Hvile, ro, afslapning, afspænding og fred er lige så vigtige ”fysiske og psykiske aktiviteter” som alle de direkte fysiske udfordringer børn deltager i gennem leg eller tilrettelagte og indlærende funktioner i børnehave og skole.

22 October 2010