Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Overvægt i barndommen hænger ofte sammen med sociale kår

Ved skolestarten er 20,8 % af børnene overvægtige, 16,6 % let og 4,2 % svært overvægtige. Hvis begge forældre har kort uddannelse og ingen arbejde, så er forekomsten af overvægt 43,8 %. Hvis begge forældre har lang uddannelse og er i arbejde, så er forekomsten 17,2 %.

Det viser sundhedsplejerskernes undersøgelser af 2760 børn, der er startet i skolen i skoleåret 2011/12 i 11 kommuner i hovedstadsområdet. De fleste skolebørn er raske og trives godt ved indskolingen. Men der er også grupper, som har brug for en særlig indsats.


Denne figur viser forekomsten ( i %) af overvægt hos indskolingsbørn i forhold til antal sociale belastningsfaktorer hos forældrene. Belastningsfaktorerne er: mor med kort uddannelse, far med kort uddannelse, mor uden arbejde og far uden arbejde, dvs. man kan have mellem 0 og 4 belastningsfaktorer. Figuren viser f.eks., at i familier med 0 belastningsfaktorer dvs. at både mor og far har lang uddannelse og er i arbejde, er 17,2 % af børnene overvægtige. Og i familier med 4 belastningsfaktorer dvs. hvor både mor og far har kort uddannelse og er uden arbejde, er 43,8 % af børnene overvægtige.

Den sociale ulighed viser sig også på andre måder: Forekomsten af overvægt er 17,2 % blandt børn, som vokser op i en familie med far og mor. Den er dobbelt så høj, 34,4 %, blandt børn, der vokser op hos en enlig forælder. Tallene ses figuren her.

Undersøgelsen viser mange andre risikofaktorer for at børn er overvægtige ved indskolingen, f.eks. høj fødselsvægt, kort ammeperiode, udsat for tobaksrøg og at man var buttet som spæd.

Rapporten bygger på tal fra Databasen Børns Sundhed, som har oplysninger om børn fra Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Gentofte, Glostrup, Herlev, Høje-Taastrup, Køge, Rødovre og Tårnby.

Rapporten: Vægtstatus i første leveår og overvægt i indskolingsalderen. København: Styregruppen for Databasen

Børns Sundhed og Statens Institut for Folkesundhed, 2013. Download Rapporten

Kontakt: Lone Dahlstrøm, formand for styregruppen, ledende sundhedsplejerske i Høje-Taatrup Kommune, tel. 4359 1596,

email: LoneDah@htk.dk

Bjørn Holstein, professor, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, tel. 6550 7855, email: bho@sifolkesundhed.dk

Carina Brixval, videnskabelig assistent, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, tel. 65 50 78 45,

email: cabr@si-folkesundhed.dk.

14 March 2014