Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Diddl

Anmeldt af Jørn Martin Steenhold.

Diddl er et stort legende og fantasifuldt historie og fortælle univers, hvortil der knytter sig en lang række vidt forskellige produkter. Selve universet bliver formidlet gennem en hjemmeside www.diddl.dk – hvorfra også legen med ”Diddl’erne” og deres historier kan læses af legedeltagerne - som typisk er piger fra 6-12. år.

Produkterne er fantasifulde plysdyr, konkurrencer, pc-spil, kostymer, opskrifter, tegnestue med mulighed for at kopiere Diddl tegninger, skoleredskaber som tasker, blyanter og blokke, postkort og billeder, et særligt Diddl alfabet – samt fanshop med mange forskellige interesseaktiviteter, som foregår overalt i landet.

Produkterne importeres af virksomheden Motto A/S – Diddl Værkstedet. De mange forskellige Diddl produkter bliver forhandlet af en lang række forretninger, bl.a. boghandlere og legetøjsbutikker.

Kerneproduktet (i denne anmeldelse) - er tøjmusen Diddl, som egentlig er en lille springmus. If. skaberen, tyskeren Thomas Goletz kom den til verden den 24. august 1990. Senere blev produktserien af plys udvidet, så Diddl både har fået ”tøjmus-familie og venner, samt etniske legekammerater”.

Diddl er fremstillet af gode og stærke materialer af god kvalitet.
Den ser fræk ud og indbyder til at blive krammet – hvad den meget hurtigt bliver af modtageren. Den er urealistisk og suspenderer opfattelsen af, hvad en naturlig mus er. Den er en ganske skør, sjov, morsom og charmerende parodi, hvilket gør den meget kompleks – for selvom den skal forestille en mus, gør den det bestemt ikke.

Diddl er ikke et elektronisk legetøj, som kan tale eller bevæge sig ud fra et specielt program. Produktet betjenes manuelt og får kun tillagt de evner og egenskaber, som den der leger med det selv fantasifuldt tillægger tøjmusen.

Stil:
Producenten har fremstillet et plysdyr, som indbyder til fantasifulde lege og konversationer – selvom plysdyret af udseende er både abstrakt og diffust og suspenderer konkrete og velkendte regler for, hvad en mus står for.

Forståelse:
Diddl er et moderne fantasifuldt plysdyr, som naturligt appellerer til at blive krammet. Den bliver hurtigt en slags maskot for ejeren.

Signal:
Den er urealistisk og diffus, en spøg og morsom. Umiddelbart er det vanskeligt at tage den alvorlig, hvad der vel heller ikke er meningen.

Motiv:
Det har været skaberen af Diddl, Tohmas Goletz’s mening at fremstille et morsomt og interessant plysdyr, som både skal være underholdende og charmerende, ”fræk og rørende”.

Udsagn:
Diddl skal skabe underholdning i kraft af udseende og vise en form for komisk identitet. De forskellige Diddler i familien er hver for sig en ”caracter”, som har forskellige markante kendetegn og egenskaber, bor forskellige steder og udfører forskellige funktioner.

Udtryk:
Diddl er med sine udtryk et originalt plysdyr, som alene i kraft af udseende adskiller sig fra andre typer plysdyr.

Koder:
Der er ikke indlagt skjulte kulturelle eller ideologiske budskaber i produktet. De forskellige Diddl’er har tydeligvis det formål at underholde og fortælle sjove historier.

Praktisk brug:
Børnene slider på plysdyret, men det er slidstærkt. Det bliver naturligvis også snavset, men med almindelig sæbevand og klud er det nemt at rengøre. Plysdyret skal helst tørre ved stuetemperatur.

Kompleksitet:
Plysdyret er som produkt en parodi og særdeles komplekst. Det indgår imidlertid let i den samling af plysdyr, som mange børn har på deres værelser.

Legen:
Diddl motiverer til konversations leg og historiefortælling. Mange børn afholder Diddl træf og møder, foruden at selve lege universet på hjemmesiden inviterer til byttedage og andre former for underholdning med temaer omhandlende ”de forskellige Diddl liv”.

Børnenes leg med plysdyret er som nævnt mange artede. Mange børn benytter den som sovedyr – til at skabe kontakt og få nye venner – som underholdning og historiefortælling – som betroet og trofast ven – til samlinger med andre plysdyr eller samlinger alene med andre Diddl tøjmus og plys.

Desuden er www.diddl.dk – en inspiration for legen med produktet.12 August 2010