Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Far og mor vil gøre børnene til stjerner

En fremtid som sanger eller skuespiller er sjældent børnenes drøm

Af journalist Charlotte Holst
Januar 2008

Vind en stjernedag, bliv hentet af en limousine og indspil en cd med MGP-vinderen Nicolai. Det er indholdet i en ny konkurrence hos den populære børnekanal Cartoon Networks, og tilsyneladende rammer den lige ind i de unges drømme om at blive stjerner. Drømme der bliver næret af programmer som X Factor og MGP.

I virkeligheden er det sjældent børnene selv, men deres forældre, der vil se børnene badet i rampelys. De er til gengæld ivrigere end nogensinde, vurderer børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår, John Aasted Halse.

»Stadig flere forældre lever gennem deres børn. De elsker at se deres børn som modeller i blade eller på scenen, og de forældre, jeg kalder ‘stjernepushere’, kan blive dødsensfarlige for deres børn,« siger han: »Hvis forældrene stikker børnene blår i øjnene og presser på, og børnene så falder igennem, så oplever børnene, at de ikke er anerkendt. Det sker, fordi samspillet med forældrene er bundet så hårdt op på, at børnene skal være stjerner,« siger John Aasted Halse.

Lige præcis den frygt var også det, der for et par uger siden fik Thomas Blachman, kontroversiel dommer i X Factor, til at afvise en af de yngste deltagere. Først da han så forældrene og følte sig tryg ved dem, lod han den unge pige fortsætte.

Og så længe forældrene har en sund tilgang, kan børn sagtens tåle at være med i stjernekonkurrencer, understreger John Aasted Halse. Det samme siger Jørn Martin Steenhold, der forsker i børns fremtidsdrømme og forventninger.

»Langt de fleste børn har et godt greb i virkeligheden. De ved godt, at limousiner og pladeindspilninger ikke har med virkeligheden at gøre. Faktisk er deres drømme meget jordnære.«

17 February 2011