Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Hvordan kan forældre støtte børns ”forskning”?

Grunden til at vi mennesker har opfundet så mange ting, fundet løsninger på så mange problemer og hele tiden opdager nye ting og får nye ideer, skyldes vores utrolige nysgerrighed og lyst til at prøve noget nyt – og trangen til at udfordre os selv.
Det er gennem nysgerrighed, at det lille barn opdager verden og får kendskab til, hvordan hverdagen fungerer.
Barnet leger, eksperimenterer, afprøver og opdager hele tiden nye ting og nye muligheder. Det skal vi som forældre støtte barnet i.
Vi gør det ved at give barnet plads til at lege og eksperimentere – men desuden kan vi hjælpe barnet på vej ved selv at gøre en indsats.

Sådan støtter du børns trang til at opdage:

  1. Leg. Dit barn skal have tid og lov til at lege - både alene og sammen med andre børn.
  2. Spil. Spil alderssvarende spil med dit barn, hvor I både skal forholde jer til regler, efterligning, konkurrence og chancer.
  3. Eksperimenter. Lad dit barn eksperimentere med alt mellem himmel og jord. Melet i køkkenet, vandet på badeværelset, ting og genstande som barnet finder, naturmaterialer osv.
  4. Nysgerrighed. Lad dit barns naturlige nysgerrighed blomstre. Prik til nysgerrigheden ’hvad er det?’ ’Hvordan lyder den?’ ’Hvorfor tror du – solen er gul, bilen har hjul osv.?
  5. Legetøj. Sortér legetøjet efter kloghederne. Lav gerne 10 forskellige kasser med legetøj, som styrker de 10 forskellige intelligenser, og vær opmærksom på, hvilke kasser, dit barn er mest interesseret i.
  6. Bevægelse. Husk de fysiske lege, hvor I tumler sammen. Barnet skal have mulighed for et eksperimenterer med kroppen og egne kræfter - og spil fysiske regelspil.
  7. Oplevelser. Besøg museer, tag på skovture, foretag ekskursioner, tag ud i naturen, husk at barnet møder spændende mennesker – både børn og voksne - og originale personligheder.
  8. Fortællinger. Sæt ord på tingene i naturen, billeder, lyde og udsagn. Fortæl historier, opfind historier, tegn og fortæl om planer og mulige løsninger på problemer og konflikter - snak sammen og giv forklaringer, når dit barn spørger.
  9. Drømme. Giv plads til drømme og fantasier. Snak sammen om fremtiden og om, hvad kan ske og skal ske i morgen. Lad barnet opdigte hændelser og utrolige fiktive begivenheder – som I kan lege med.
  10. Anerkendelse. Vis dit barn respekt, anerkend barnets personlighed, evner og egenskaber.

Men desuden skal alle børn have mulighed for at opbevare og gemme ting, de finder, opdager og ønsker at få opbaret.
Barnet må have små kasser til ting og genstande, så det kan lege med at holde orden, sortere og lægge på plads ud fra de ideer, som barnet selv opfinder.
Alle mindre og større opdagere og forskere i verden har engang været børn, som legede og eksperimenterede – men som også fik lært, at koncentration, vedholdenhed og udholdenhed er forudsætningen for at kunne finde på noget nyt.
Derfor er det især forældrene, som kan hjælpe deres barn til at blive opfindsomme mennesker.

Kilde: Børneliv
Jørn Martin Steenhold
Forfatteren til bogen: Børn og kloghed – klog på 100 måder.12 January 2011