Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

”Sommeropdragelse” nr. 1 - Cykeltræning

Trehjuler: fra halvandet/to år

Det skønne ved trehjuleren er – bl.a. – at den kan køre på en veltrimmet græsplæne. I behøver ikke stæse ud og finde en egnet træningsbane. Dit barn klarer sandsynligvis oplæringen helt selv hjemme i haven:
Først sidde på sadlen og skubbe sig af sted med fødderne, så op på pedalerne. Kan benene ikke helt nå, må far og mor måske spænde klodser på, men langt de fleste treårige tumler nemt en trehjuler. Også uden at øve sig ret meget.
Helt frem til skolealderen kan en trehjulet cykel have kronede dage – i sidste ende mest til halsbrækkende stunts ned ad skråninger - stående på ladet. Men heller ikke de kunster behøver du undervise i.

 

Tohjuler: Mellem tre og fem år

Det er væsentligt at barnet selv ytrer ønske om at få en tohjulet, at det ikke handler om fars og mors ambitioner….femårsalderen er ofte den bedste timing….
Citat: Sundhedsplejerske Sigrid Riise i håndbogen ’Lad børnene være i fred’

 

Nogle er så heldige at bo lige ud til et flisebelagt eller asfalteret område uden trafik. Genialt, når far og mor kan stå og følge podernes cykeløvelser inde fra køkkenvinduet.
Som f.eks. hjemme hos produktchef hos Winther Cykler Carsten Lindblad. Alle hans tre piger kunne kørte tohjuler uden støttehjul inden deres fire års fødselsdag – endda uden far fik sved på panden.
Det kom faktisk af sig selv: Den ældste, kan jeg huske, havde knækket sit ene støttehjul af. Og da det er umuligt at køre med ét støttehjul, jeg fjernede det andet. Derefter sprang hun bare op og væltede én gang. Og én gang til. Det var sådan set det hele, fortæller han.

 

Snydelet

Carsten Lindblad ved udmærket, at de fleste forældre bare værsgo må ud og sunde sig for sagen – pruste og stønne af sted efter en stadig mere kæphøj fartbølle – med et svedigt greb om et fastsurret kosteskaft…
Sådan en stang er ganske enkelt det mest effektive redskab, når et barn skal lære at finde balancen på to hjul. Vi laver selv en solid én, som vi kalder en ’kørelærer’. Den sidder fast med beslag. Men et kosteskaft kan også bruges, erkender han.
Når ligevægten er ved at indfinde sig, kan du begynde at slippe ’kørelæreren’/kosteskaftet. Først nogle sekunder. Siden nogle minutter, mens du fortsat holder trit og griber fat, hvis der kommer slinger i valsen.

 

Fem ting skal skaffes til veje, inden I tager hul på den tohjulede træning:

 

RAMMERNE: Et fast underlag – lige fliser eller asfalt. Ikke græs! – gerne nogle 100 meter langt og helst HELT bilfrit.

 

N.B: Børn må GERNE cykle på fortovet. BASTA!

 

KØRETØJET: En cykel, der er nem at køre på – gerne brugt og blottet for spændende udfordringer.

 

Citat:
Når barnet sidder på sadlen, skal begge fødder kunne nå jorden …. Start gerne med en lidt for lille cykel. Gerne brugt. Og vent med den flotte dyre cykel, til barnet har lært kunsten. Vent også med gear, båthorn, flag og andet ekstraudstyr…
Sigrid Riise: Lad børnene være i fred

 

UDSTYRET:

Cykelhjelm, evt. knæbeskyttere og lukkede sko, der sidder godt på fødderne. Tæerne kan komme så læsterligt til skade, hvis de slæber hen ad jorden i et par åbne sandaler. Far eller mor skal have sko på, der er gode at løbe i og en ’kørelærer’. Sidstnævnte kan enten være et specialdesignet håndtag, man køber til at skrue på barnets cykel eller et kosteskaft, der surres godt fast til sadlen med en halv meter tyndt tov.

 

OVERSKUDDET:

Er I to voksne kan I evt. skiftes til at stæse af sted for at sikre balancen. Fald ikke for fristelsen til at cykle ved siden af. Den voksne SKAL have jordforbindelse. Ellers styrter I bare begge to.
Vidste du: At børn, der er gode til at cykle, sandsynligvis også er gode til at gynge selv. Den motoriske kombination af over- og underkrop ligner i hvert fald. Du sveder ikke forgæves.

 

REGLERNE:

Aldrig så snart har din pode lært at balancere på to hjul, før I bliver nødt til at begrænse fornøjelsen. Opstil fra første dag nogle klare regler for

- HVOR cyklen må bruges
- til HVAD
- sammen med HVEM
- og HVAD der skal huskes HVER GANG (cykelhjelmen f.eks.)

 

Humlen:

At kunne cykle er ikke det samme som at kunne begå sig i trafikken, køre ved siden af andre eller lave cykelstunts med de store.
16 January 2014