Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Pigeværelser

Pigeværelseskultur

Kvindelige (feministiske) ungdomsforskere har betegnet pige- og venindekulturen (fra omkring 10 års alderen og delvist tidligere) som en ”pigeværelseskultur” eller ”bedroom culture”.

Hermed menes, at pigerne iscenesætter både deres krop og det rum, de opholder sig i, for at etablere en fælles venindeidentitet, som er forskellig fra andres identitet.

Dette sker gennem de fælles (hemmelige) symboler, små genstande, ord og tegn, som kun veninderne kender den fulde betydning af. Der etableres et enestående identitetsfællesskab, som giver en dyb følelsesmæssig tilfredsstillelse og bekræftelse, og som samtidig karakteriserer forskellen, afstanden og adskillelsen i pigernes forhold til omverdenen.

Et særligt træk ved værelseskulturen er pigernes ”skønhedssans”. Alt skal pyntes, ”nipses” og udstilles – ofte på de utroligste måder. Denne sans udfoldes også på andre områder - eksempelvis det billedsproglige i poesi, historieproduktion, spændende fortællinger, tegning etc. og gennem fælles aktiviteter. Pigekulturen har her dybe rødder i en lang kvindetradition.

Foto-, model- og modetegninger

Et andet element i pigernes eksperimenteren med sig selv og skønheden er de mange fotos, som de tager af hinanden. Men også model- og modetegninger, som alle piger tegner. Disse er blot udtryk for og aftryk af den kommercielle pige- og kvindekultur, som vises i pigeblade, novellemagasiner og i modeprodukter i bred forstand. Heri udtrykkes i særlig grad de pigelige eksperimenter med at udsmykke ”ansigtet og kroppen”.

Dette kan ses som en ganske almindelig naturlig pigelig selvoptagethed – men også som en søgen efter en ydre bekræftelse på selve feminitetens eksistens og betydning og som et ydre mål for dens værdi.


Kilde: Jørn Martin Steenhold www.vidensbutikken.dk

10 December 2010