Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Klatre

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

 

Dit barn er på toppen i et rigtigt træ

 

Der er masser af gode grunde til at bide hårdt sammen om de bekymrede tilråb, når lille junior pludselig aber sig op i et træ.

Børn har nemlig en masse kendte fordele af klatrekunsten, som blandt andet styrker koncentrationsevnen, grovmotorikken, finmotorikken, kropsbevidstheden, selvtilliden, overblikket og livsmodet.

- Det sjove er jo, at mange voksne forbinder deres bedste barndomsminder med at sidde oppe i et træ. Selv de, der er faldet ned og har brækket en arm eller et ben, fortæller om det med triumf og et stort smil, påpeger formanden for Dansk Legeplads Selskab Helle Nebelong.

Hun holder på, at rigtige træer overgår klatrestativer, fordi de er uforudsigelige – byder på nye udfordringer hver gang. Og at moderlige tilråb om at ’passe på’ i bedste fald er overflødige:

- Vi er jo biologiske væsner. Balancen mellem mod og forsigtighed ligger tilsyneladende indbygget i børnene. Der sker jo netop ikke ret mange ulykker i skoven, siger hun.

 

TIP:

Mangler I et godt klatretræ i haven, kan et fikst og færdigt faktisk købes gennem mange planteskoler. Tjek evt. priser på www.sitas.dk. Til de yngste anbefaler Helle Nebelong blandt andet kornel og naur. Lidt større børn får måske mest glæde af et frugttræ. Men plant snart, for træet skal lige have et godt års tid til at slå ordentlig rod, før det må bruges som klatretræ.

 

TIP:

Husk at fjerne døde grene fra dit barns klatretræ
11 March 2011