Anden uge

Husk – det vigtigste af alt – at lege.
Brug læreplanen som den er, eller opbyg og suppler med egne aktiviteter - eller fra databaserne. Planen er din.

Mærkedag:

Ingen – med mindre du selv opretholder en tradition.

Særlig begivenhed:

Løbe uge. – Hele familien skal løbe en tur engang imellem – og nogle af forældrene skal hjælpe med at tilrettelægge små orienteringsløb på legepladsen.

Ugens tema:
Læreplansområde:
Kloghed:

Løbe
Krop og bevægelse
Krops-klog

Aktiviteter:

Løbe uge - Da løb er den hurtigste måde, er den derfor langt at foretrække, med mindre man har god tid. Man kan løbe hurtigt (sprinte), langsommere eller langsomt og det er ganske op til den der løber at bestemme, hvor hurtigt eller langsomt det skal gå.

Vi skal derfor lege med forskellige løb og bevægelser:
Bevæger sig hurtigt og langsomt
Bevæger sig hurtigere, langsommere
Forstår og har kontrol over hastigheden af sine bevægelser
Kan efterligne andres bevægelser på kommando
Forstår stop, vend om og bak
Respons til instruktion: forlæns, baglæns

Kreativitet:

Løbehjulet - er et transportmiddel, som består af et aflangt bræt, forsynet med to hjul og en opretstående eller skrå styrestang med håndtag.
Løbehjul skal løbes i gang. Mange børn holder meget af deres løbehjul.

Ugens leg:

Jeg gik mig over sø og land
Klassisk sangleg

Rim:

Æslet Seppedæus
Fra den gamle by Piræus
osv.
(Halfdan Rasmussen)

Legetøj:

Legetøj og redskaber, der stimulerer krops-kloghed
Sportsrekvisitter
Genbrugsmaterialer

Historie:

Wruum, wruum, Poppy Kat - af Lara Jones
Den rødstribede killing Poppy har fart på i sin flotte røde bil, på løbehjulet, på rutsjebanen og på kæphesten. Bagefter hviler hun ud på kattemors bløde mave.

Blomst:

Burre filtet, Àrctium tomentósum - Tætte hvidfiltede kurvsvøbblade. 60-120 cm høj. Ved veje og gærder, navnlig omkring byer, især i den østlige del af landet. Blomstrer juli - august.

Urt:

Brombær – grøftekanter – pluk bladene og brug dem til te – der er stadig nogle måneder til bærrene er klar til at plukke.

Dyr:

Æsel - Tilhører den gruppe af husdyr, som er kendt af alle. Fra børnene er helt små, skal de have legetøj, som forestiller et æsel og de skal lære, hvad det siger, lege og efterabe lyden.
Ligeledes skal børnene have fold-ud-bøger eller andre små bøger med billeder af dyret.

Fugl:

Sangdrossel - 23 cm. Almindelig ynglefugl i skovene. Kommer hertil i slutningen af marts eller i begyndelsen af april og trækker bort i september til Sydvesteuropa. Træffes også om vinteren, utvivlsomt som gæst fra de andre skandinaviske lande. Sangdroslen plejer at bygge rede i graner, ofte ret lavt, undtagelsesvis helt nede på jorden.

Reden er stor og består udvendig af mos og strå; indvendig er der altid en fast skål, som plejer at bestå af en blanding af dynd og trøsket træ. I maj lægger sangdroslen 4-6 blågrønne æg med sorte prikker. Omkring første juli lægger den andet kuld.

Insekt:

Mariehøne syvplettet, C. Septempunctáta - 5,5-8 mm lang. Vor almindeligste mariehøne, som kan træffes næsten hele året. Om sommeren kan den være til stede i tusindvis på bladlusangrebne planter, hvor også den karakteristiske larve findes. Som bladlus bekæmper hører mariehønen til vores mest nyttige insekt.

Husk:

 

Løb

Da løb er den hurtigste måde, er den derfor langt at foretrække, med mindre man har god tid. Man kan løbe hurtigt (sprinte), langsommere eller langsomt og det er ganske op til den der løber at bestemme, hvor hurtigt eller langsomt det skal gå.

At løbe sammen med andre er socialt udviklende, da man er sammen om at bevæge sig. Det kan foregå i organiseret form som kondiløb eller som en atletisk disciplin – men også som en ganske almindelig aftale om at løbe og at være sammen.

Derfor kan mange på en gang sagtens løbe sammen fra et sted til et andet samtidig med at de snakker sammen. Det kan både være fornøjeligt og oplevelsesrigt, især hvis løbet foregår i smukke omgivelser i en smuk natur. 

Mange børn – og voksne med – holder meget af at bevæge sig i løb og føler velvære ved at bruge benene, kroppen, lungerne og samtidig mærke hjertet slå. Ved regelmæssigt at løbe styrker den løbende derfor både sin krop ved den fysiske udfoldelse og træning, og sin sjæl, ved oplevelsen af velvære og den frie tankevirksomhed, som altid forekommer, når man løber.

Der findes forskellige atletiske løbe discipliner, eksempelvis løb over korte, mellemdistance eller lange afstande, terrænløb, hækkeløb og det klassiske maratonløb.

Disse forskellige former for løb holder alle børn af at eksperimentere med. Jo før de får lov til at komme i gang med dette – allerede som en del af legen i børnehaven – kan dette at løbe som en form for fysisk aktivitet derfor blive en del af deres sunde livsstil og derved blive et varigt ønske om at holde sig i fysisk form.

Orienteringsløb er en særlig form for løb, som foregår i naturen og hvor løberen gennemløber en bestemt afmærket trækning, indtegnet på et kort, og hvor der er anbragt kontrolposter, som løberen skal opsøge. At aflæse et kort samtidig med at man skal orientere sig i naturen, beregne afstande i forhold til sin fysiske form, er krævende.

Børn fra 6 års alderen kan begynde at lære at læse et kort og kan sagtens gennemløbe lette strækninger.

Løbehjulet er et transportmiddel, som består af et aflangt bræt, forsynet med to hjul og en opretstående eller skrå styrestang med håndtag. Løbehjul skal løbes i gang. Mange børn holder meget af deres løbehjul.