Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Dagpleje.

Af Karin Svennevig Hyldig.

 

Det var faktisk ment i dybeste alvor, da Egtved Kommunes nye dagplejeleder, Gitte Callesen, på det allerførste informationsmøde opfordrede forældrene til at stille flere krav til dagplejen.
- Ja, dagplejen er jo et tilbud, der mister sin mening uden forældrenes opbakning og indleven, forklarer hun.
Men der stikker mere under. Gitte Callesen har en mission, en kæphest, et hjertebarn, som hun gerne vil benytte sin nye position til at slås for:

 

Kompetente forældre

Ja jeg vil jo gerne fortælle småbørnsforældrene, at de er gode nok. At de duer.
Jeg synes, vi bliver bombarderet med historier om det modsatte.
Men danske forældre er faktisk utrolig kompetente.
De snakker meget og fornuftigt med deres børn, udfordrer dem med små skub uden at pylre og prøver virkelig at nå til juleklip og påskeklip og alverdens ting i skolen og institutionerne, siger Gitte Callesen, der selv er mor til fire børn på hhv. 22, 19, 15 og 13 år. Hun er netop landet i Danmark igen efter tre år med hjemve og lederstillinger i Sverige. Blandt andet i en stor døgninstitution for tvangsfjernede børn med tilbud om familiebehandling. Og vel kan det gå galt, når forældrene ikke magter opgaven.
Da gælder det om at gribe ind så tidligt som muligt, siger hun.

 

Forkerte sko OK

Men jeg tror ærligt talt ikke, man opnår noget ved at pege fingre og det er jo heller ikke de udsatte familier, jeg taler om, når jeg siger, danske forældre konstant er i skudlinien.
Det er alle de helt almindelige forældre, der gør deres bedste hver eneste dag og tror, verden går under, fordi de afleverer et barn med de forkerte sko eller uden regntøj en dag.
Dér er det, jeg gerne vil have dagplejere og tilsynsførende til at hjælpe mig med at forklare, at det går jo nok alligevel. Man kan nuengang ikke være perfekt som far og mor, pointerer Gitte Callesen.
En åben debat om små børn på kommunens hjemmeside er ét af de forslag fra første forældremøde, Gitte Callesen gerne vil arbejde for.
- Jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at alt hvad forældrene foreslår lader sig føre ud i livet. Men jeg vil da gøre som enhver far og mor: Mit bedste, siger hun.

 

Børneliv - Karin Svennevig Hyldig deltager aktivt i Kreative Netværk.
Se
Karins profil
18 January 2011