Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Hvor er tiden og respekten blevet af?

Jeg kan ikke lade være med at drage paralleller, når jeg hører om store børn, der slår folk halvt fordærvet og filmer det på mobilen, når jeg ser en dreng på 17 år fra Egely på TV, der bliver efterladt i Randers med en togbillet og intet andet.

Paralleller til det børne- og ungeliv, som vi tilbyder vores børn i Dagens Danmark.
Hvordan skal børn lære at lytte til hinanden, udvikle empati og respekt for andre og andre vigtige egenskaber, når vi i institutioner og skoler ikke har nok uddannet personale, ikke nok timer og ressourcer til det vigtige arbejde, som det er at være med til at danne dem til at blive sunde, glade, fornuftige og empatiske mennesker, der kan fungere i et demokrati?

Som pædagog i en børnehave er det så trist at mærke sin faglighed og interesse i børnenes ve og vel blive draget i tvivl og erstattet af den ene test efter den anden. Vi bliver enormt dygtige teknisk og skriftligt, men hvem betaler prisen? Det gør vores små pus, der alt for ofte hører disse ord: Vent lige lidt, ikke lige nu, skynd dig nu, for jeg skal også nå at....

Jeg tror, at noget af den forråelse, vi ser i Danmark, kan skyldes, at vi ikke yder børnene den tid og respekt, de - som alle andre mennesker - har krav på. Børn er ikke maskiner, der fungerer upåklageligt. Nogle børn har meget med i bagagen, nogle skal have mere hjælp end andre til at fungere socialt i samvær med andre børn, nogle skal have støtte sprogligt, motorisk, kognitivt mm.
Jeg synes, at BUPL's FIND SUSANNE kampagne siger mere end mange ord. Plakaten med kaos er virkelighed mange steder, plakaten med flere voksne viser den virkelighed, vi alle drømmer om: Hvor der er plads og tid til at udvikle trygge, mere rolige børn, fordi de ville blive set og hørt af både børn og voksne.

Se dét er en fremtid, jeg synes, vi bør tilbyde vores vigtigste råstof - ikke bare for mine egne arbejdsforholds skyld (jeg elsker mit job og håber, jeg kan holde længe i faget, selvom det for tiden trækker tænder ud), men for et Danmark, som kan se sig selv i øjnene, fordi de har taget børnene, deres vilkår og udvikling alvorligt og ikke bare pakket nærværet væk i sprogscreeninger og læreplaner. Nutidens børn mangler nærvær, og det er ikke, fordi vi pædagoger ikke kan se det.

Det kan vi (og mit hjerte bløder over det). Vi er bare ved at drukne i kontrol, regler, dokumentation og evalueringer, stramme vikarbudgetter og udenomsfikumdik.
Jeg mener, vi omsorgssvigter vores børn.

Tror fanden, at de skider på os, når de bliver større.

Kilde: Børn & Unge nr. 40 / 2007

Dette fremragende indlæg er skrevet af Anette Bjerring Andresen, Lodsvej 7, 5270 Odense N

7 January 2011