Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Lille Du BarselscaféDet emmer af snak. Der er babyer overalt. Barnevogne er linet op udenfor. 25 mødre med babyer er mødt op i caféen, som er indrettet med legetøj og gode stole. Der er gode faciliteter til at amme, made og pusle - kort sagt, her er hyggeligt og børnevenligt.

Vi befinder os i Lille Du Barselscafé, der hver uge holder afslappede forældreforedrag krydret med café-kaffe og forkælelse. På cafeer i Valby, Søborg og Zoologisk Have i København kan man høre foredrag om skiftende emner om alt fra søvn, amning og søskendejalousi til sex og parforhold.

Psykoterapeut Kickan Andersen er aktuel i dagens barselscafé med foredraget ”Danmarks lykkeligste Familie”. Kickan sætter fokus på spørgsmål som ”Hvordan lykkes relationerne i familien?”, ”Er jeg god nok som forælder?”, ”Hvordan overlever parforholdet med gnisten intakt?” Mange forældre beskæftiger sig med disse spørgsmål, og hvis de forbliver ubesvarede, kan de blive kimen til frustration, stress, depression og mindre glæde.

I barselscaféen sidder mange forældre, som nikker genkendende, når Kickan taler om familielivets udfordringer. Om at livet med små børn er fantastisk, men også udmattende. Om manglen på tid, når barslen slutter. Og om hvor opslidende det er, når man i en presset hverdag som familie oveni bebyrdes med skænderier eller manglende kontakt i parforholdet. Men står det virkelig så slemt til? ”Fakta er, at 40 % af alle par skilles, og af de sidste 60 % hørte jeg på et tidspunkt, at kun 30 % skulle leve lykkeligt med deres partner. I lyset af de tal, så er det vigtigt at lære at omgås i familien, så alle forbliver intakte”, opfordrer Kickan. Kickan taler om kommunikationen i familien som et af de vigtigste områder, hvor vi har indflydelse på at skabe større tryghed, ro og afklaring. Hun illustrerer med både hulahopringe og stangtennis, hvordan vi gør kommunikationen mere frugtbar.

Et godt liv har ofte med de menneskelige relationer at gøre, men kan naturligvis pakkes ind i arbejde og alt muligt andet. Når man så står med et nyt barn, er på barsel og får chancen for at kigge på sit liv, så genopdager man vigtigheden af de gode relationer. Mødre og fædre skal opdage deres eget værd som mennesker og som forældre. Når man accepterer og elsker sig selv, så har man lettere ved at lade andre være sig selv og anderledes fra en selv. Det skaber godt samvær og på den måde vil mange parforhold, børn og andre relationer have meget bedre vilkår.

Mange forældre fortæller, at de har stor glæde af at deltage i foredrag, babypludren og kaffeslabberads i Lille Du Barselscafé. Tit støder man på udfordringer, hvor man har brug for støtte og inspiration og for at møde andre, som står i noget af det samme som en selv. Og det gør os godt at være sammen med nogen, der tager os alvorligt. Det er trygt, og tryghed giver os helt automatisk ny energi. Det er barselscaféen suverænt god til.

Efter to timer med indsigt, snak og masser af forkælelse er foredraget færdigt. Det har været personligt og nærværende. Nogen babyer er trætte af indtryk efter en tur i byen, andre sover trygt efter at have fået mad og en tør ble. Barselscaféen er slut for denne gang. Og mødrene – de går derfra med god inspiration og ny energi.

Hver uge får barselscaféen besøg af en oplægsholder, som har viden og hjerte inden for dagens aktuelle emne. Der er hver gang mulighed for debat og personlig vejledning til at uddybe og gøre oplæggene relevante og brugbare for hver enkelt deltager og hans/hendes familie. Mødre og børn mødes med omtanke og rummelighed. Både amme- og tumlebørn er mere end velkomne.

Kickan holder foredrag i Lille Du Barselscafé flere gange i kvartalet, og billetter kan købes på www.lilledu.dk

Lille Du er desuden Grøn Butik, Klima+ Frontløber og Klima+ Award Vinder.

Du kan læse mere om barselscaféen og holde øje med kalenderen på www.lilledu.dk

God fornøjelse!
1 November 2013