Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Popstars-generationen

Nutidens unge – Fremtidens arbejdskraft

Lige nu ruller X-factor bølgen over Danmark igen. Tusinder af unge mennesker møder op foran dommerne med en drøm om at få en sangkarriere. For langt de fleste vil den drøm dog ikke gå i opfyldelse, men trods det lever stjernedrømmene alligevel videre hos mange af de unge i dag.

Bølgen startede allerede i 1999, da en tv-producer i New Zealand fik ideen til programmet Popstars, som hurtigt bredte sig til resten af verden. I Danmark fik vi det første program i 2001. Det viste sig i den grad at indfange tidsånden. Unge stod i kø for at få lov til at synge for et dommerpanel i håbet om at blive kendte sangstjerner. Masser af familier sad klæbet til skærmen, og der er nok blevet født mange scenedrømme hos de børn, der kiggede med. Disse børn er unge i dag. De står for i løbet af de næste 10 år at skulle indtage deres egen scene på arbejdspladserne og på uddannelsesinstitutionerne.

Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl og lektor ved Grenaa Gymnasium Oluf Kjær Nielsen tegner i en ny debatbog et billede af den generation, de har valgt at kalde popstars-generationen. Det er de unge, der er opvokset i en tid med ufatteligt mange drømmebilleder i medierne og et overflødighedshorn af muligheder og valg. På trods af den aktuelle økonomiske krise og stigende arbejdsløshed tyder alt nemlig på, at mangel på hænder bliver fremtidens store problemstilling, når de små årgange skal afløse de store på arbejdsmarkedet. Popstars-generationen udråbes ofte til at være priviligeret, og måske ligefrem forkælet, men de unge står også overfor at skulle sætte scenen selv og formå at blive stjerne i deres eget liv.

Kærligt, kritisk og polemisk stiller bogens forfatter en række relevante spørgsmål til de unge og til de arbejdsgivere, der bliver afhængige af dem i de kommende år.

Er de unge overhovedet gjort af et stof, der kan sikre fremtidens velfærdssamfund? Eller er de netop svaret på fremtidens udfordringer?

Forfatterne kan kontaktes på telefon: Anne-Marie Dahl: 40 63 03 70

Oluf Kjær Nielsen: 20 65 24 01. Der kan formidles kontakt til flere af de unge, der medvirker i bogen, og billedmateriale fra bogen stilles gerne til rådighed.

Popstars-generationen. Nutidens unge
– Fremtidens arbejdskraft /Anne-Marie Dahl og Oluf Kjær Nielsen. Turbine, Århus, 2010. 95 sider. ISBN: 978-87-7090-208-3. Vejledende pris 248,- kr.
Udkommer den 29. januar.22 January 2013