Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Drenge

Jeg vil så gerne vide noget om drenge?
Hvor finder jeg det?
Se: Drenge – www.borneliv.dk

I 3-4 års alderen har drengene generelt endnu ikke fundet sammen som gruppe.

Når de leger i børnehaven foregår det derfor oftere end pigerne alene med hver deres legetøj (biler og små redskaber, byggesæt, konstruktionslegetøj med mere) eller de leger motoriske lege (cykler, kører, spiller, klatrer med mere).

Drengene befinder sig i højere grad som enkeltindivider i periferien omkring pigegruppen. Nogle gange udvælger pigerne sig ”favoritdrenge”, der sædvanligvis er drenge, som både forstår og har evner og erfaring til at falde ind i pigernes far-mor-børn rollelege, og derfor ”får lov til” at komme ind i pigernes lege - men da som regel i mindre glorværdige roller som far (på arbejde), lillebror (som skal sove i barnevognen) eller som slem hund (som skal blive i sin kurv).

Omkring 5-6 års alderen finder drengene sammen i ofte meget voldsomme, fysiske lege, som kræver mange deltagere og meget plads. Typisk er det bande- og floklege som cowboys og indianere, røvere og soldater, politi og tyve etc. Temaerne i disse lege er at vinde eller tabe. Sejr eller nederlag er klart og tydeligt markeret. Legene handler også om at være med i eller uden for loven og normen som insiders eller outsideres.

Legene er klart aftalte og tilrettelagt på forhånd helt ned i de mindste detaljer. Under legene forekommer der ikke så meget snak (”kun” voldsomme hyl og skrig), men såfremt det sker, er det især for at diskutere og afklare rettigheder og pligter, som hører til de respektive gruppe- og rollebesætninger, eksempelvis:

  • Er Batman stærkere end Action Man?
  • Har politifolk ret til at være brutale og slå?
  • Vinder indianerne altid over de hvide?
  • Må man skyde på en sherif?


29 November 2011