Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

En dreng er mere cowboy end De aner.

Af journalist CLAUS WORUP, Jyllandsposten.

claus.worup@jp.dk

 

Engang fandtes der en tegneserie, der hed Jern-Henrik. På en af vittighedstegningerne bliver knægten Jern-Henrik spurgt af en anden dreng: »Hvad er der i vejen med jeres fjernsyn?«. »Jeg tror, det er fuldt af døde indianere«, svarer han.

 

Det er ikke sikkert, at vore dages børn overhovedet forstår vittigheden, for de er ikke vokset op med cowboyfilm i fjernsynet hver lørdag. Ord som seksløber, totempæl, diligence, fredspipe og tomahawk er helt ukendte for de fleste. Men hvad blev der i grunden af hele det cowboy- og indianer-univers, som fyldte så meget i modne eller ældre medborgeres barndom?

Og måske vil de børn, som falder over den netop udkomne børnebog, Lille Rygende Fis forlange at forældrene giver dem en indføring i emnet, for ellers vil de næppe kunne afkode en af bogens hovedpersoner, Billy Bob, der stinker som en ko og lyver stærkere, end en hest kan rende. Eller indianeren Lille Rygende Fis, der er ekspert i røvsignaler. Eller det forelskede stinkdyr Skunky, den skotske guldgraver MacMuggen, tandlægen von Pløckenheim fra Toothstone og alle de andre, der gør prærien usikker.

 

Igennem mange årtier, velsagtens op til engang i de tidlige 1980’ere, legede børn stadig cowboys og indianere. Godt inspireret af tv-serier og biograffilm. Men en dag var den sidste cowboy redet ud mod solnedgangen, og indianeren havde afsendt den sidste pil.

Jørn Martin Steenhold, cand. phil, fremtidsforsker og forfatter til bl.a. ”Den rene leg” begræder tilsyneladende ikke, at det voldelige cowboy-univers, herunder de blodige massakrer mod de indfødte amerikanere er forsvundet.

 

»Når universet er næsten er glemt, skyldes at det var blevet antikvarisk, forældet og historisk forvansket – og at der er blevet ryddet op i universet ud fra den filosofi, at man, for at være polistisk korrekt, skal se på universet med autencititet og indsætte det i en korrekt historisk og etnisk sammenhæng,« siger Jørn Martin Steenhold, der fremhæver Yakari-filmene for mindre børn. De skildrer en levevis i overensstemmelse med naturen og ikke de slemme sammenstød mellem indvandrerne og den oprindelige befolkning.

»”Jeg er en glad lille cowboy” er derfor ikke mere den aggressive kamp mellem to grupper – men handler mere om ponyridning, lejrbål og smuk solnedgang. I de aggressive lege, som alle børn fortsat leger og vil blive ved med at lege, er cowboys og indianere afløst af Star Wars og andre mere underholdende aggressive lege, oftest på en spillekonsol,« siger Jørn Martin Steenhold.

 

”Lars Vegas”

Tidligere tv-journalist, forfatter og nu børnebogsredaktør, Lars Daneskov, er en af dem, der er vokset op med film og tv-serier som Bonanza, Winnetou, Laredo, Trinity og Præriens skrappe drenge. Han har endda været sherif. Det er der ikke mange, der ved.

»Ja, jeg var i flere år sherif i Legoland, det vil sige i ”Legoredo” under det lidt cirkusrevy-agtige navn Lars Vegas. Dengang var Legoredo med sin saloon, sin sherif, sit guldvaskeri og ikke mindst med den snobrødsbagende høvding Legende Ørn – han hed egentlig Hans Peter og kom fra Vorbasse – Legolands helt store attraktion,« siger Lars Daneskov, der har varme minder om sin gamle indianer-kollega.

»Hver morgen stemplede han ind og lignede enhver anden mand på hans alder med trætte bukser og en strikketrøje med messingknapper. Men når han så havde været inde i sit omklædningsrum, kom han ud og satte kurs mod sin tipi og sit bål, iklædt fjerprydelse og ruskindstøj og var simpelt hen så autentisk, at turisterne som regel troede, han var rigtig indianer. Læderhud. Vejrbidt. Tavs. Dér kom vi andre sgu til kort,« husker Lars Daneskov.

»Men lur mig, om ikke de cowboys, der har overtaget mit og andres job, går lige som vi gjorde dengang: Med let hjulede ben, sparkende til støvet i hovedgaden foran saloonen og meget bevidste om den seksløber, der hænger og slår mod låret. Sådan en Stetson størrelse 62 og en seksløber med løst krudt gør altså noget ved drenge,« siger Lars Daneskov, der midt i krudtrøgen lugter en trend, eftersom Jeff Bridges nu har leget John Wayne i ”True Grit”, betalingskanalen Home Box Office har hittet med ”Deadwood” og landets unger har lige været inde og se ”Rango”.

Kæberaslere og overskæg.

Tendens eller ej – den kendte håndtegner Claus Riis, der netop i dag debuterer som børnebogsforfatter, vil med bogen Lille Rygende Fis – som han selvfølgelig også har illustreret – have seksløberne og hele cowboy- og indianer-universet tilbage i børneværelserne. Claus Riis’ våben er humoren, sjove ord, drengehørm, muntre vendinger og et skævt og festligt persongalleri. Det er en rigtig drengebog for alle dem, som synes, der er alt for lidt ufortyndet stikkelsbærsaft og for få kvinder med overskæg i danske børnebøger. Hør bare her:

»Du skal få en historie fra dengang en mand var en mand, og en enlig mor uddelte kæberaslere og havde overskæg. Sådan en dame var Betty Bankboks. Hun var en enlig mor med hele syv snottede møgunger. Uopdragne og fyldt med lus var de, hele banden. De syv møgunger var ikke til at styre på 10 tønder afsvedet land. De levede af flæsk og bønner og spyttede skråtobak og hørte kun efter, hvad deres mor sagde, når hun trak et haglgevær frem og skød et skud ind i flokken«.

»Vores håb på forlaget er selvfølgelig, at bogen vil vække nogle af de drømme og billeder i hovederne også på nye børn. Men fordi Claus Riis jo ikke er kendt fra børne-tv eller har været i Se & Hør, har nye børnebøger generelt en svær gang på jord. Også danske forældre er så konservative, at de hellere køber de Peter Pedal- og Halfdan Rasmussen bøger, de selv læste som børn, end de risikerer at købe noget sjovt og nyt,« siger Lars Daneskov.

 

Lille Rygende Fis

Af Claus Riis. Politikens Forlag. For 7-12 årige. 128 sider. Indbundet. Udkommer i dag. Pris 150 kr.

 

Denne dejlige artikel er venligst udlånt til Børneliv af Claus Worup.
Hjertelig tak til Claus Worup for venlighed og udlån.
Redaktionen Børneliv.


27 August 2014