Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Far skal lige lære det

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

Moderne fædre har brug for tid, plads og en forstående kvinder, mens de revolutionerer manderollen.
Interview med chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen.

’Du skal være far…’

Reagerede han på dén besked med passende entusiasme og taknemmelighed?
Eller har den glade dreng siden da udviklet sig til en sur brokkerøv, der bare overlader hele slæbet til mor og ikke engang kan huske den lilles CPR-nummer?
Fat mod!
Han står lige midt i en revolution og skal sandsynligvis bare finde sine ben.

Han gider faktisk

- Mænd og spædbørn er et helt nyt kapitel i Verdenshistorien. Med ganske få undtagelser har mænd aldrig før deltaget i fødslen eller passet de små. I hvert fald ikke før de blev store nok til at tage med far ud og lære noget, forklarer chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen.
Han har i mange år forsket i fædres relationer til spædbørn.
Og han vil meget gerne ramme en pæl igennem påstande om, at mænd synes, babyer er grimme, at de er jaloux og vil have mor for sig selv eller er ligeglade med graviditeten og den lille ny.
- Vel er det ofte kvinden, der bestemmer, om et svangerskab skal gennemføres. Men langt de fleste børn i dag er ønskebørn. De vordende fædre glæder sig virkelig og de tager med til fødslen, fordi de har lyst, siger han.
Lige fra begyndelsen har mor bare et forspring. Og det vokser, påpeger Svend Aage Madsen.

Han venter en fodboldspiller – hun venter en baby

- Når vi beder kvinden gøre sig nogen forestillinger om det barn, hun har i maven, så ser hun en baby for sig. Manden tænker på et større barn. Typisk et, der kan gå og tale, cykle i skoven og lege på græsplænen. Sådan nogle ting har han jo gjort med sin egen far. Når barnet er født, forholder han sig selvfølgelig til den alder det har, men han bliver lige nødt til at omstille sig, forklarer chefpsykologen.
En fars vej mod sin lille ny vrimler med den slags forhindringer og forsinkelser.
F.eks. bliver manden stadig de fleste steder sendt hjem efter fødslen.
- Når han kommer for at besøge mor og barn på barselsgangen, så er der allerede skævhed i forholdet. Han må spørge kvinden, hvordan natten er gået. Og sådan fortsætter det resten af livet, siger Svend Aage Madsen.

Mor har magten

Far får altså baghjul fra dag ét.
Mor får derimod magten i familien. Og måske lidt for travlt, synes stand-up komikeren Mads Keiser, der har gjort forholdet mellem mænd og kvinder til sit speciale:
- Jeg holder meget af at fortælle historien om én af mine kvindelige kolleger, der fik et barn. Ca. hver anden dag ringede manden til hende for at spørge om ungen måtte få de og de sko på eller noget andet i dén stil. Jeg mener, manden var direktør i et mellemstort firma. Han var vant til at tage store, farlige beslutninger. Derhjemme blev han faktisk umyndiggjort…
Tættere på børnene kommer far efter hans mening først, når mor giver ham HELE ansvaret.
- Så prøv at rejse væk i 14 dage, foreslår Mads Keiser, der selv fik to stedsønner i børnehavealderen, da han for 18 år siden flyttede sammen med kvinden i sit liv.
- Jeg gik nok mest op i at tjene penge til et trygt familieliv for dem. Mange mænd bliver virkelig hårde i lønforhandlinger, når de får børn. Men jeg er også en mere nærværende far, end min egen far var. Sikkert fordi jeg har været en del alene med drengene.
- En enkelt gang kom Nina hjem tidligere end aftalt og hun fik et kæmpe chok. Alt var kaos. Madrasserne lå inde foran fjernsynet og ungerne havde fået pasta til morgenmad. Vi havde fundet vores egen måde at være sammen på. Den fungerede. Ungerne havde det fint. Men hun begik aldrig den fejl at komme for tidligt igen.

Lad ham skrive verdenshistorie i fred

Mere far-tid står også højt på mandeforskeren Kenneth Reinicke ønskeseddel. Han er blandt andet en varm fortaler for mænds ret til barselsorlov. Også selv om mange mænd ryster på hovedet af idéen:
- Det er jo nærmest kastrerende at få et ord som ’barselsorlov’ over læberne, når man står foran bossen. Manden er pr. tradition første-forsørgeren. Han kan altså ikke sidde til et selskab og sige ’nu tager jeg lige en pause i karrieren for at få tid til at være en god far.’ Men jeg tror egentlig, mange mænd gerne vil tættere på de små, siger han.
Kenneth Reinicke indrømmer dog blankt, at han selv brugte en stor del af sin orlov med spæde Magnus her i foråret på at skrive en bog, mens kæresten ammede og dikkede.
- Men nu hvor vi kan spise og lege sammen, er jeg da kommet meget tættere på ham, siger han.
Verdenshistoriske milepæle flyttes med andre ord ikke bare sådan fra den ene dag til den anden.
Men farmand vil helst skrive sine familiehistoriske kapitler selv, pointerer Svend Aage Madsen:
- Kvinden skal ikke spille mor for sin mand og fortælle ham, hvad han skal og ikke skal. Hun kan godt sige ’jeg skal i byen’ eller ’skal vi deles om nætterne’, men hvis hun gør farrollen til sit eget projekt, risikerer hun, at han reagerer med pubertetsagtig modstand. Stik hellere piben ind og lad forholdet vokse frem helt på hans præmisser, råder han.

Sagt om mænd, børn og faderskab:

Far for evigt

Mange mænd giver udtryk for, at forældreskabet giver en indre ro, udvikler et rigere følelsesregister og giver en dyb tryghed, som i modsætning til arbejde og karriererelationer ikke bare lige kan tages fra dem.
Kenneth Reinicke, ph.d., lektor i Mandeforskning på Center for Ligestilling på Roskilde Universitets Center.

Kom an du lille

…det eneste, man skal gøre, er at give barnet noget kærlighed. Det er egentlig ikke så svært, når det kommer til stykket, og det glæder jeg mig til…
Tekstforfatter og stand up komiker Omar Marzouk i tv-serien ’Sådan er Mænd’

Et samtaleemne er født

’Man begår en kæmpefejl, hvis man får børn sammen med nogen, man ikke kan snakke med’
Jimmy Jørgensen, sanger og skuespiller i tv-serien ’Sådan er Mænd’

Klar til kram

’Hvis en mand ikke er parat til at blive far, kan man opleve, at han finder på en historie om, at barnet ikke er klar til ham. Det er videnskabeligt forkert. Børn fødes klare til tilknytning og kontakt fra den første time
Chefpsykolog Svend Aage Madsen i antologien Far for første gang

Far på sidelinien

’Jeg fik vanvittige tanker om, at jeg burde kastreres og forbydes at få børn. For det var jeg slet ikke god nok til, siden han ikke kunne lide mig.
Journalist Lars Bach Lassen i antologien ’Far for første gang’, en samling ærlige beskrivelser af fædres følelser under graviditet, fødsel og barsel, Aschehoug.

Huskeseddel

*Lad være med at få børn
*Du begynder at se Hit med sangen hver uge.
*Du køber en jakke i SuperBrugsen til 250 kr. og synes, at den er eddersmart.
*Du synes, det er ok at gå på arbejde med pletter af savl og gylp på tøjet.
*Når andre fester fredag og lørdag nat står du i underbukser med et sygt barn på armen.
*Du begynder at tvivle på din egen værdi som arbejdskraft, elsker, mand og menneske.
*Du er nødt til nogle gange at leve uden sex i en måned.
*Du føler dig kedelig og almindelig.
*Underligt nok føles det hele nogle dage som en befrielse.
*Hurra, endelig kan man slappe af og være helt almindelig.
Fra Martin Østergaards bog ’Hjælp! Jeg er far’

Fremtidens far hænger i en klokkestreng

Mere tid til børnene får far næppe i dette århundrede. Det forudser Forskningschef cand. polit Uffe Paludan fra Instituttet for Fremtidsforskning.
Men fremtidens mand, instituttet kalder ham ’Creative Man’, skal nok bestræbe sig på at blive en god far, forsikrer han.
- Får han et barn, er det et bevidst valg. Barnet bliver et projekt for ham, et led i den personlige succes, han kræver af sig selv og sit liv. Han bliver en aktiv og engageret far, meget interesseret i sine egne børn og fuldstændig ligeglad med andres. Moderen ligeså. De voksne vil i stadig højere grad realisere sig selv – skabe noget stort, de kan være stolte af. Give sig selv masser af krævende opgaver. Børn kan godt blive én af dem, men måske får Creative Man slet ikke tid til børn…og måske bliver han en taber, fordi han har for mange projekter og ikke kan leve op til sine egne krav…

Forsvind far!

’Nogle kvinder synes, at den bedste far er den, der går ud og tømmer skraldespanden, så de kan være i fred med barnet’
Chefpsykolog Svend Aage Madsen, Rigshospitalet

Frivillig fødselshjælper

Fædre fortryder stort set aldrig, at de tog med til fødslen, om end mange har været betænkelige i tiden op til.
De vil gøre det igen – for deres egen skyld. Selv hvis moderen ikke beder om det, vil 98 pct. gerne deltage, viser Rigshospitalets undersøgelser

Fjerne fædre fortryder

Når forældre bliver gamle og børnene for længst er fløjet fra reden, ærgrer mange fædre sig over, at have brugt for lidt tid med børnene. Mødrene angrer, at de ikke var perfekte som mødre.
Chefpsykolog Svend Aage Madsen, Rigshospitalet

Hvis du bare sidder stille
Og la’r være med at pille
Og la’r være med at savle
Og la’r være med at kravle
Så GØR du mig så GLAD
At jeg får lyst til et karbad…
Citat: ’Onkel Morfar’ i Wikke og Rasmussen film ’Hannibal og Jerry’

Familien er nødt til at træffe et bevidst valg om fars og mors roller.
Ellers handler kønnet bag om ryggen på os.
Sociolog Bente Marianne Olsen, Socialforskingsinstituttet17 May 2011