Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Søvnmangel kan muligvis øge dit barns risiko for type 2 diabetes

Søvn er vigtigt for dit barns helbred og for helbredet senere i livet.

Søvn i barndommen har betydning for voksenlivet

En ny undersøgelse peger på, at børn som får for lidt søvn kan have en større risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Undersøgelsen blev foretaget på mere end 4500 britiske børn. Undersøgelsen fandt en sammenhæng mellem børns søvnvaner og visse risikomarkører. De børn, som sov færrest timer om natten, havde en tendens til at være mere overvægtige og var desuden mere resistente over for insulin.

Insulin er det hormon, som regulerer niveauet af blodsukker. Når kroppen begynder at blive resistent over for insulin, kan det være et tegn på en forløber for type 2 diabetes.

Resultaterne af undersøgelsen peger altså på, at søvnvaner i barndommen kan have en indflydelse på risikoen for at udvikle diabetes og andre sygdomme senere i livet.

”Vi tror, at disse små forskelle, i risikomarkørerne for diabetes, tidlig i livet, kan fortsætte”, siger Christopher Owen, som er professor i epidemiologi ved St. George’s universitet i London. Epidemiologi er en forskningsdisciplin, som beskæftiger sig med sygdomme og helbredsforhold.

Tidligere studier har også konstateret, at diabetesrisiko er noget, som kan spores fra barndommen til voksenlivet, bemærker Christopher Owen.

Ingen grund til panik

Alle undersøgelser og alle resultater skal altid tages med et gran salt og kigges på med kritiske øjne. Det er sjældent, at man kan lave skråsikre sammenhænge og sandheder på baggrund af enkelte studier.

De nye resultater fra undersøgelsen med de britiske børn er ingen undtagelse. Resultaterne viser ikke, at søvnmangel direkte forårsager, at børns diabetesrisiko stiger, siger Dr. Nicole Glaser.

Glaser er børnelæge og professor ved Universitet Davis i Californien og har beskæftiget sig med undersøgelsen og skrevet om den.

Hun peger på, at der også kunne være andre forklaringer på sammenhængen mellem børns mangel på søvn og risikomarkører for diabetes. For eksempel kunne sammenhægen være et udtryk for forskelle i de af hjernens funktioner, som regulerer søvn, appetit og insulinfølsomhed.

”Det er endnu ikke klart, om forholdet mellem søvn og fedme og så risikoen for type 2 diabetes er årsagssammenhængende”, siger Glaser.

Så selvom børn, der sover lidt og vejer meget har flere risikomarkører for type 2 diabetes, er det altså ikke sikkert, at det har noget med hinanden at gøre. Det kan ganske enkelt være tilfældigt.

”Dog er der virkelig ingen ulempe i at sikre, at dine børn får nok søvn”, siger Glaser og tilføjer: "Der er undersøgelser, der tyder på, at tilstrækkelig søvn er nødvendig for optimal læring og hukommelse, og at opnå tilstrækkelig søvn har gavnlige effekter på humøret.”

Søvn er vigtigt

Det er altså ikke stensikkert at søvnmangel i barndommen en dag giver diabetes. Men undersøgelsen viser, at søvn er vigtigt for børns helbred og deres helbred senere i livet.

Et godt råd til at hjælpe forældre med, at deres børn får nok søvn er at slukke fjernsynet og andre elektroniske enheder ca. en time før sengetid. Det blå lys kan nemlig forstyrre søvn. Begrænsning af væsker tæt på sengetid - og koffein i almindelighed - kan også hjælpe.