Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Natur kompetence giver sikkerhed

Klatre i træer, bygge huler, balancere, finde på, undersøge og fordybe sig.
Eller at arbejde sammen med, eller ved siden af engagerede voksne, der er i færd med at lave nødvendigt og rigtigt arbejde, det er leg og læring.

 

I øjeblikket ruller debatten om legepladssikkerhed som en storm hen over de Danske daginstitutioner. En debat der ikke er nuanceret.
Der er tendens til at de allermest forsigtige pædagoger finder sammen med de allermest bekymrede forældre om en fælles angst for katastrofen.
Disse forsigtige hjælpes godt på vej af skaren af professionelle, der skal tjene deres løn ved at puste til angsten. Ordet certificeret sælger varer på samme måde som, miljø, ægte og danskproduceret. Oftest er der er ingen oplysninger om myndighed bag certifikatet eller hvordan det i øvrigt skiller sig ud fra langt billigere produkter, der opfylder de samme krav og retningslinier. Det falder ikke svært at drage paralleller til kejserens nye klæder!

 

Når børn kommer alvorligt til skade, er det forfærdeligt og ubærligt. Og i det omfang det kan lade sig gøre er der vel ikke et menneske der er villig til at påstå at det er i orden at lave fælder, hvor børn kan komme alvorligt til skade. Vi skal have retningslinier for hvordan vi skal etablere og vedligeholde legepladserne, men disse retningslinier skal baseres på en nuanceret vurdering og løbende debat om alle aspekter i børns udeliv.

 

Den manglende nuance opstår ved at der ikke tages stilling til den skade der sker ved at lade være med at udvikle børnenes kompetencer. Hvor går grænsen for hvor meget vat vi kan pakke vore børn ind i, og så stadig forvente at de kan klare de udfordringer de stilles over for. Man kan også spørge sig selv om det bliver reelt nødvendigt for en gruppe af unge, at sætte deres liv alvorligt på spil, netop fordi de ikke har fået lov at mærke grænsen. Det må være en forudsætning for at have evnen til at balancere på grænsen, at man ved hvor denne er. Her tror jeg at muligheden for at mærke verden i form af et blåt mærke, som ”jeg” helt selv har erhvervet, hjælper på vej. Så må det at det blå mærke og den efterfølgende trøst laver skrammer i den strukturerede og ”fritidsprestations” fyldte hverdag som forældre og andre voksne stiller op, spille en mindre rolle.

 

Mogens Brask Christensen - Naturvejleder og indehaver af CCnatur.Tidligere leder af Naturskolen Nørhald og produktionshøjskolelærer i Silkeborg og Hobro.
Se mere på
www.ccnatur.dk

29 December 2010