Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Tag børnene med ud i efterårsskovene

Efteråret er fyldt af muligheder

Både aftenenerne og morgenerne er begyndt at blive mørkere, flere har allerede fundet de tykke jakker frem, og bladene på træerne er begyndt at blive røde og gule. Ja, efteråret er i sandhed over os.

For nogen kan det betyde, at man allerede glæder sig til marts og forår. Men sådan behøver det ikke være. Efteråret kan være en fantastisk årstid, hvor man for alvor mærker, hvor vidunderlige de danske årstider er. Det er desuden en oplagt mulighed for at få nogle gode naturoplevelser sammen med dine børn. Det er en god måde at inviterer naturen ind i dine børns liv.

Efteråret er den perfekte årstid til at tage børnene med i skoven. De danske skove bugner af muligheder. Vi har samlet tre gode idéer til, hvordan du kan bruge en efterårsdag på skovtur med børnene.

1. Tag på svampejagt

Du kan finde svampe i de danske skove året rundt, men efteråret er den bedste årstid. Det er nemlig nu du finder de bedste og de fleste svampe. Der er enkelte forholdsregler som du skal tage, når du tager på svampejagt. I Danmark findes der mange giftige svampe – lad være med at spise svampe, du ikke kender.

Fremfor alt vrimler de danske skove med svampe som både er lækre og smukke. Når man skal på svampejagt med børnene behøver man ikke meget udstyr. Sørg for at have noget med, som I kan bære svampene i. Det kan være en kurv eller en spand. Hvis jeres svampe ligger i en fugtig plasticpose, kan de begynde at rådne meget hurtigt. Det er en god idé at have en kniv med, og en børste, til at børste den værste jord af jeres fund. For at være på en sikre side, er det en god idé at have en svampebog med, så I ved, hvilke svampe I finder – og hvilke svampe, som I ikke kan spise. Hvis man ikke vil slæbe en bog med, findes der flere gode apps blandt andet ”SvampeGuide”. Det er også en dejlige måde for ungerne at få kendskab til svampene på. Det holder dine børns nysgerrighed ved lige og giver dem en sundt forhold til naturen, at de lærer om den, når de er i den.

I Danmark findes der flere forskellige svampe. Nogle eksempler på ugiftige og lækre spisesvampe er markchampignon, almindelig kantarel, tragtkantarel, stor trompetsvamp og Karl Johan, som også kaldes for spiselig rørhat. De svampe man finder i skoven kaldes vilde svampe. Vilde svampe skal man ikke spise rå. Tænk i stedet over, hvordan du kan tilberede svampene og lave lækre nye retter til dig og dine børn. Det kan være spagetti med fløde- og svampesovs, med svampe i helt selv har været ude i skoven og finde. Det er en skøn familieoplevelse at lave mad sammen med råvarer som har plukket sammen. Det giver også børnene en større forståelse for, hvor den mad kommer fra. Det forståelse er svær at give børnene, når man køber mad i et supermarked.

Så tag kurven i den ene hånd og børnene i den anden, og kom ud i de danske efterårsskove på svampejagt.

2. Saml kastanjer og lav sjove kastanjedyr

De første kastanjer er allerede begyndt at løsne deres greb fra træerne og ligger nu rundt omkring på jorden. De ligger der og venter bare på at blive samlet op af børn og voksne. Ligesom svampejagt er kastanjejagt en hyggelig, sjov og sund måde for dig og ungerne at komme tættere på naturen.

Når man har samlet kastanjer kan man lave kastanjedyr. Lav huller i kastanjerne og brug tændstikker til at forbinde dem med, eller til at lave arme og ben på dyrene. De kan blive til alt fra trolde, til personer, til slanger, rumvæsner, eller bygninger. Det er bare fantasien, der sætter grænser.

Det er ikke svært at lave kastanjedyr. Det kræver en smule udstyr, og når det er købt og fundet frem, så er der til mange timer af kreativ leg med fantasien. Du skal bruge tændstikker, en syl til at lave huller, og hvis du vil give fantasien frit løb kan du have en sort tus til at tegne på kastanjerne, eller købe rulleøjne, som kan limes fast på kastanjerne. Og så skal du selvfølgelig bruge en masse dejlige kastanjer. Hvis du er i tvivl om, hvor der vokser kastanjetræer tæt på dig, kan du prøve at gå en tur og holde øje med, om du kan finde nogle kastanjer. Kastanjetræer er ikke ualmindelige i Danmark, og det er ikke udsædvanligt at finde gode steder til kastanjetræer, hvis man bare går en tur om efteråret. Prøv at gå en tur i den lokale park og se om der findes kastanjetræer. Hvis du bor tæt på et område med mange træer, eller endda en skov, så er det også et oplagt steder at gå på jagt.

Ligesom svampejagt er kastanjejagt en dejlig efterårsbeskæftigelse, fordi I kommer ud i naturen sammen, og vender tilbage til hjemmet med jeres egne fund, som I sammen får timer af sjov ud af.

3. Find den nærmeste naturlegeplads

Legepladser i byen er ofte gode, og børnene elsker at være der. Men efteråret er en anledning til at skifte omkringliggende huse, trafikerede veje, stres og jag ud med høje træer og en luft, der er så frisk, som den kun kan blive i den danske natur.

Der findes nemlig legepladser rundt omkring i skove og naturområder i Danmark. Det er en perfekt anledning til at komme på udflugt med ungerne og komme ud i naturen, hvor de kan udleve deres indre naturbarn – og det samme kan du. Smør en madpakke, tag et tæppe med, og kom ud i det grønne med børnene. Du kan finde en oversigt over de danske naturlegepladser lige her:

http://www.naturlegepladser.dk/

Efteråret er her med alle sine vidunderlige muligheder for dejlige naturoplevelser med ungerne. Det er bare at tage dem i hånden og gå på opdagelse sammen. Naturen gemmer på et liv, som er klar til at blive omfavnet. Det er bare på med det varme tøj og om at komme af sted!

29 September 2017