Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Hele familien ude på skrammer

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

Er du nysgerrig, fornuftigt påklædt og lidt vild kan du kommere tættere på dit barn


Fysisk aktivt udeliv styrker motorikken, hjernen, det sproglige fundament, immunforsvaret og din lille øjesten bliver bedre til at klare sig på legepladsen, i skolen, til sport…
Godt så!
Du tager samvittighedsfuldt din tørn. Står og småfryser i en bunke visne blade, tæller rustne jernstænger på legepladsen eller træer i skoven og venter på at endnu et par af livets længste halve timer skal motionere ud af dit liv, mens junior klynkende tigger om at komme hjem til Bamse og Kylling...

Se, hvad jeg laver
- Jeg undrer mig ofte over, hvorfor moderne forældre klæder sig pænt på, når de skal ud og lege med deres børn. Ungerne er som regel i fornuftigt tøj, mens de voksne står dér og ser ud som om, de skal til fest. De fryser og småkeder sig, siger naturvejleder Jørn Chemnitz.
I noget solidt, vind-og vandtæt, de ikke er ømme over, kunne far og mor både få det sjovere og komme tættere på deres børn, pointerer han.
- ’Hvad har du lavet i børnehaven?’, spørger vi jo hver eneste dag. Og hver dag lyder svaret: ’Ik’ nog’t’. Men bøtten vender, når du tager med dine børn derud, hvor de plejer at komme med børnehaven, vuggestuen eller dagplejen. Så fortæller de pludselig: ’Det var her, vi så en trold’, ’Her så vi en hare’ og ’her er en god bålplads…’.

Forbudte ord for forældre
Nysgerrige forældre kan lære en masse af deres børn derude. Nysgerrige børn kan lære endnu mere. Så lad være med at bremse dem, råder Jørn Chemnitz:
- Undgå så vidt muligt at sige ’pas på’, ’ædr’ eller ’den er klam’. Jeg plejer at sige, at ethvert blåt mærke, et barn erhverver sig, er et adelsmærke. Et tegn på erfaring. Drenge skal helst have blå mærker i metermål.
Gennem sine 20 år som naturvejleder har Jørn Chemnitz været på omkring 3.000 skovture med 10-20 gange så mange børn.
- En brækket arm, en klemmeulykke og to-fire forstuvninger. Det er de mest alvorlige skader, vi har set i alle de år. Og jeg lover dig, børnene har været vilde. Højt oppe i træerne og hurtigt ned ad skrænterne. De har også fået masser af plaster på. Især, når vi snitter, klukler han.

Vildt sjovt

Ti råd til dig, der vil være vild med egne unger

Find arbejdstøjet frem

Solidt tøj og sko, du ikke er øm over – klæd dig selv lige så fornuftigt på, som du klæder dit barn. Og oplev hvor skægt det er at blive snavset.

BLURP: Vi voksne kan vel godt tillade os at købe et par gode vandrestøvler, nu fødderne ikke vokser mere. Jørn Chemnitz

BLURP: Shorts og kjoler er skøn sommerbeklædning. Bare ikke i skoven. Dér duer kun lange bukser, hvis man skal have det sjovt mellem stikkende brombærranker, brændenælder og skovflåter. Jørn Chemnitz

Forlad stien…
…når I går i naturen. Det er inde i skovbunden, det sjove sker.

Rul
Ned ad bakke eller bare henad jorden. I bliver lynhurtigt jublende rundtossede

Opsa med sig morlil
Mødre kravler alt for lidt i træer og klatrestativer, synes Jørn Chemniz. Så pyt med om du kun tør hæve dig 22,5 cm. over jorden. Dér er du sikkert i øjenhøjde med dit barn…

Balancér…
…på træstammer, træstubbe, streger mellem fliserne. Sjovt og hjernestyrkende for både børn og voksne.

Stik sanserne en udfordring
Luk øjnene og lyt jer vej gennem skoven sammen (duer ikke nær trafik!).

Skyd til måls…
…med snebolde, pinde, små risposer, vandpistoler.
Alle vandlege er geniale på en varm sommerdag
ET TIP FRA NATURVEJEDEREN:
Tag en sugekoppistol og palstikdyr med ud i skoven, stil dyrene op og skyd til måls efter dem. Der går ren jagt i det.

Lad barnet gå selv
Forældre falder pladask for de små opstrakte arme – og bremser faktisk deres barn ved at bære det rundt.
Prøv at gå sjovt eller hop af sted med hinanden i hånden på en sjov måde i stedetJØRN CHEMNITZ: ’I dagplejen kan de jo gå flere kilometer’.

Vær selv nysgerrig
Det er forbudt at sige ædr eller ’den er klam’.
Lyt i stedet. I er ude på barnets domæne og nu får du pludselig at vide, hvad de laver herude med børnehaven, dagplejen eller vuggestuen.

Lær barnet nye lege
Lige fra små elsker børn finde- og fangelege. Og besøgslege, hvor man skal tæt på det farlige og skynde sig væk igen. Biblioteket har masser af bøger om nye og gamle lege.
Prøv f.eks.’Plukke bjergmands ærter’, hvor ét eller flere børn går rundt og høster en masse blade eller blomster eller hvad I nu finder på. PLUDSELIG kommer den voksne farende og fanger...
Søde gys…

NB: Hvis I leger ’gemme’, så sørg for, at dit barn hele tiden kan se dig. I skal kun lege med skrækken. Ikke blive alvorligt bange.

6 September 2011