Spis ukrudt

Af journalist Karin Svennevig Hyldig

 

Appetit på havearbejde

 

At få lokket ungerne væk fra skærmen og ud i haven til familievenlige forårsaktiviteter, mens man selv får lidt fra hånden…det ER lidt af en bedrift.
Så her kommer et fif: Lær dit barn at gå på ukrudtsjagt og spise disse rigelige og vitaminrige afgrøder, der hverken skal vandes eller passes. Brændenælder indeholder f.eks. masser af jern, A og C vitamin, kalcium og kalciumsalte, mælkebøtter skal være gode for urinvejene og skvalderkål måler sig faktisk fint med spinat.
Brug de små friske skud og nyudsprungne knopper. Kompostér resten.

 

TIP: Brændenælder skal plukkes med handsker og mens de er små og lysegrønne. Dyp dem i kogende vand. Så holder de op med at brænde og smager mildere. Eller skyl dem under den kolde hane og tør dem et mørkt, tørt sted med hovedet nedad. Tørrede brændenælder knuses til et sundt drys, der kan bruges til alt…

 

Brændenældesauce til fisk:

To æg hårdkoges og blendes, blandes med 1 tsk. kryddereddike, 1 tsk. sennep, 1 dl. olivenolie og to spsk. tørrede, knuste brændenælder. Til sidst røres to spsk. fløde i.

 

Pizza med skvalderkål

Pizzadejen laves af 75 graqm grahamsmel, 15 gram gær, fire spsk. Urtete og to spsk. Olie, rulles ud og dresses op med en håndfuld hakkede skvalderkålsskud, tre tomater i skiver, en dl. revet ost, oregano, peberfrugt og champignon. Bager ved 200 grader til den er lysebrun og sprød i kanten.

 

Mælkebøttesaftevand

Masser af friske, nyudsprungne mælkebøttehoveder – et halvt kilo – skylles godt og skæres fri for stilk. Hæld 125 ml. kogende vand over og tilsæt to usprøjtede citroner i tynde skiver. Saften står lige og trækker natten over, inden den sies, koges op med et halvt kilo sukker og drikkes fortyndet som saftevand. Uden konserveringsmiddel kan saften godt holde sig en uges tid i køleskab.

 

Kandiserede blomster

Rose, viol, kodriver, tusindfryd, mynte mv.
Dyp duftende blomsterhoveder i sammenpisket æggehvide og sukker. Lad dem tørre på bagepapir ved svag varme – ikke over 50 grader celcius…

 

Opskrifterne stammer fra Anemette Olesens bog ’Spis dit ukrudt’.
Forfatteren har også skrevet en anden børnevenlig naturmagnet: ’Hekseurter’ – om almindelige planters magiske egenskaber.