Vidste du at...

- Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn.


- 128.000 børn kommer på skadestuen hvert år - mange efter hjemmeulykker.


- Ny undersøgelse viser, at hver tiende 3-årige er overvægtig.


- Tre ud af fire danskere mener, at tilsat farve i mad er overflødigt.


- Flere og flere helt almindelige børn spiser så meget smertestillende medicin, at de må have hjælp til at stoppe deres forbrug.

- Hvert tredje danske barn får hvidt brød til morgenmad, viser en ny undersøgelse.

- Der lever mere end 6,2 milliarder mennesker i verden. Af dem er 2,2 milliarder børn under 18 år. 1,9 milliarder af børnene bor i udviklingslande, og én milliard lever i fattigdom. Det er halvdelen af alle verdens børn.

- Magnetisk legetøj kan være livsfarligt for børn?

- Et mini køleskab er en smart og praktisk måde at nedkøle barnets juice, saft, mælk og lignende?

- Børns risiko for at udvikle allergier mindskes med 36 procent, hvis moderen spiser økologiske mælkeprodukter under graviditet og amning, viser forskning.

- Børn, der sover mindre end ni timer i døgnet, har tre gange så stor risiko for at udvikle fedme end andre børn.

- at to glas sodavand eller saftevand indeholder en hel dagsration af sukker for et børnehavebarn?

 

 


Søger du flere
artikler om børn?


 

Skal vi lege zild?

En sild er en fisk – som alle ved.
En zild med z er noget andet, almindeligvis også kaldet en ”laber larve”!!

Ordet dækker over begrebet ”en sofistikeret og raffineret ung kvinde, undertiden endda bare en teenager, som forstår at føre sig frem og at klæde sig, så ingen kan undgå at bemærke hende”.

Hun befinder sig for det meste i underholdningsindustrien (eller foregiver at gøre det!), som sanger, medlem af en gruppe eller hun er danser, skuespiller, måske pornostjerne.
Zilden er kendetegnet ved sin undertiden udfordrende påklædning, som mere ligner en begyndende afklædning. Kroppen bliver vist frem, og dele af kroppen er blottet.

Det skal imidlertid bemærkes, at nogle zild ikke selv vil opfattes som zild, men som det de heldigvis bare er: En naturlig smuk, ung og ret ligefrem kvinde, som arbejder hårdt for at uddanne sig indenfor sit felt, som kan være alt muligt mellem himmel og jord, – også sanger, danser, skuespiller, kunstner etc.
Der findes også andre slags zild, nemlig karriere-zild.
En karriere-zild er en ung eller yngre kvinde, normalt særdeles intelligent, smuk og yderst velklædt, ofte akademiker, med en solid uddannelse eller på vej til at få den, men altid med et inderligt ønske om at gøre karriere på mellem eller højt plan.
Hun behersker situationerne, konflikterne og de konkurrerende mænd, og viger aldrig tilbage for at markere sin faglige fortræffelighed, indsigt og dygtighed, eller for et rask verbalt fagligt slagsmål, fordi hun ved, hun er den stærkeste og klogeste, – hvad hun ofte også er!

Desuden er der så alle de piger og kvinder, som bestemt ikke ønsker at blive kaldt for hverken en ”karrieresild”, en ”pop zild” - eller lignende.

Pigerne vil bare have lov til at være sig selv - se godt ud i bådeandres og omgivelsernes øjne. De ønsker ikke på nogen måde at blive kategoriseret efter udseende, påklædning eller efter deres fremtidsdrømme. Deres naturlige bestræbelser er at få et godt liv - en god uddannelse, gøre deres arbejde godt, få et spændende og dejligt fritidsliv, – eller bare få et godt liv i det hele taget.

Det er ud fra disse forskellige identiteter som zild, at vi - i en underfundig blanding af ironi og kærlighed til problematikken om pigerne – har givet denne bog titlen ”De små zild”.

Tilværelsens mangfoldighed af udbud, som kan anvise, hvordan man bør være, hvis man vil have succes på et eller andet område, er stor. For små piger og unge teenagepiger er der meget at lære, se op til, beundre og fordømme, lege og eksperimentere med for at finde ud af, hvad der er muligt, – for mig!

Legen og eksperimenterne er en balancegang mellem fantasi og virkelighed.

For den lille pige i 8-9 års alderen – for nogle endda tidligere - tager denne leg sin begyndelse i drømmene om fremtiden, selvom fremtiden for børn på 8-10 år er en totalt uoverskuelig størrelse.

Drømmene kan man have lige så stille for sig selv uden indblanding fra andre, mens de synlige eksperimenter i form af lege med adfærd, attituder, påklædning etc. tiltrækker andres naturlige opmærksomhed, – både kammeraternes, forældrenes, lærernes, de ældres, de snerpedes, de frisindedes og samfundets!

Derfor også de mange kritiske udsagn og kommentarer til og om pigerne, som kan være alt lige fra ondsindede, hensynsfulde, kærlige, velmenende eller bare være præget af at de næste generationer vil forvalte sig selv og verden på en foranderlig ny måde.

Jeg har den holdning, at aldrig har danske børn været…

· mere vidende og velinformerede
· generelt sundere og stærkere
· mere opmærksomme og nysgerrige
· mere individuelt socialt disponerede
· mere opmærksomme på netværkernes betydning
· mere opmærksomme på mediernes dobbelttydighed
· mere bevidste om ”selviscenesættelsens betydning”

Det mener jeg er et godt udgangspunkt for små pigers fremtid!!!

Kilde:
Jørn Martin Steenhold: De små zild. Aschehoug Danske Forlag.
Bogen er bl.a. udgivet I Pædagogisk Bogklub.5 July 2011