4 råd til et børnevenligt hjem uden farlig kemi

Vores børn er ekstra følsomme over for usund kemi, da de er skrøbelige og mindre resistente end os voksne. Som forældre har vi et ansvar for at beskytte dem mod allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, som kan fremkomme i stort set alle de produkter, de kommer i kontakt med i løbet af dagen. Stofferne er svære at undgå og er fundet i alt fra rengøringsmidler, madvarer, kosmetik og legetøj.

ansigtsmaling

Der er stigende fokus på tilstedeværelsen af farlige kemiske stoffer i de varer, vi omgiver os med. Stofferne kan i værste tilfælde forstyrre hormonbalancen, medføre misdannelse, virke kræft- og allergifremkaldende og have betydning for udviklingen af kroppen og hjernen helt ned i børnestadiet. Selvom stofferne er tæt på uundgåelige i vores moderne livsstil, er der alligevel vaner, vi kan tage til os i forsøget på at mindske eksponeringen. Brug din snusfornuft og læn dig op ad følgende 4 gode tips til at beherske mængden af farlig kemi i dit hjem.

1. Ingen farlig kemi i børnehøjde

Miljø- og fødevareministeriet udgav i 2016 en undersøgelse, der viste, at 4 ud af 10 børnefamilier havde farlige kemikalier stående i børnehøjde. Det betyder, at de mindste familiemedlemmer helt selv kan få fingrene i skrappe kemikalier, som indeholder miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Børns nysgerrige adfærd gør, at de ikke er i stand til at vurdere, at flasker med faresymboler på emballagen absolut ikke er beregnet til leg. Stil altid rengøringsmidler et sted, hvor de ikke er direkte tilgængelige for børn. Hvis børnene får fat i dem, kan de virke lokalirriterende, giftige eller ætsende på deres hud.

2. Undgå gammelt legetøj

Selvom det er hyggeligt at lade dit gamle legetøj gå i arv til dine børn, så kan dine gamle dukker gemme på ulovlige mængder af allergifremkaldende stoffer og ftalater, som er forbudte at bruge den dag i dag. MI, som er en forkortelse af methylisothiazolinone, er et konserveringsmiddel, som er vurderet til at være stærkt allergifremkaldende. Kontakt med stoffet kan bidrage til allergi, som viser sig som udslæt, kløe og voldsom irritation. Siden 2017 har MI været forbudt i legetøj beregnet til børn under 3 år, samt legetøj som kan kommes i munden. Det vil sige, at alt legetøj, som er produceret før 2017, kan bære på sundhedsskadelige og allergifremkaldende stoffer, som i dag vurderes som farlige. Lovgivningen om brugen af konserveringsmidlet MI er blot et enkelt eksempel, som der findes mange flere af, og derfor gør du dig klogt i at undersøge lovgivningens udvikling samt så vidt som muligt undgå det nostalgiske legetøj fra før årtusindeskiftet.

3. Daglig udluftning og rengøring

Få minutters gennemtræk et par gange om dagen kan gøre en stor forskel for dit indeklima. Indenfor hjemmets fire vægge kan der ligge mange usunde luftbårne partikler i form af sundhedsskadelige kemikalier, som er afgivet fra fødevarer, tøj, legetøj og andre forbrugerprodukter. Sundhedsskadelige kemikalier som blandt andet ftalater kan sætte sig i støv- og luftpartikler og bidrage til et meget usundt indeklima. Tilstedeværelsen af disse kemikalier kan du dog være med til at kontrollere ved regelmæssig rengøring og udluftning.

Især på børneværelset kan der være høje koncentrationer af stoffer, som kan have store konsekvenser for børnenes helbred og velvære. I en rapport, omhandlende allergifremkaldende stoffer i produkter målrettet børn, har GTS virksomheden FORCE Technology kortlagt tilstedeværelsen af allergifremkaldende stoffer i legetøj og børnekosmetik. Undersøgelsen blev igangsat af Miljøstyrelsen i 2015, fordi man oplevede en stigning i tilfældene af kontaktallergi hos børn. I den udførlige rapport konkluderede den teknologiske rådgivnings- og servicevirksomhed, at der findes potentielt allergifremkaldende stoffer i både legetøj og kosmetiske produkter til børn. Disse produkter var både købt i danske og udenlandske butikker og er markedsført til børn helt ned i 4-års alderen, men kan anvendes af samtlige aldersgrupper.

4. Kig nøje på varedeklarationen

Der findes altså potentielt usunde og allergifremkaldende stoffer i rigtig mange forbrugerprodukter. Især i kosmetiske produkter og legetøj til børn forekommer der typisk parfumestoffer, konserveringsmidler, farvestoffer og UV-filtre, hvoraf nogle af disse kan være allergifremkaldende. Men ovenstående undersøgelse beviser heldigvis også, at det kan lade sig gøre at finde sundere alternativer på markedet.

"Det overordnede billede fra kortlægningen af legetøj er, at der findes alternative produkter på det danske butiksmarked uden allergifremkaldende stoffer (baseret på bruttolisten), og at den del af legetøjsbranchen, der besvarede henvendelsen, er bevidste om problemstillingen og generelt prøver at undgå allergifremkaldende stoffer" skrives der i rapporten, som er offentliggjort her på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Derfor kan du som forbruger med fordel sætte dig ind i, hvilke stoffer du bør undgå og købe herefter. Alt kosmetik til børn skal have en deklaration af indholdet, så man som forbruger kan finde alle oplysninger om, hvilke stoffer der er i. De samme regler gælder i øvrigt kosmetik til voksne. Læs varedeklarationen og undgå parfume og andre allergifremkaldende stoffer uanset om dit barn lider af allergi eller ej. Selv børn uden allergi kan nemlig udvikle det på sigt ved gentagende kontakt med allergifremkaldende stoffer. Har du dog et barn som døjer med hudallergi eller kontaktallergi, kan et kig på varedeklarationen hjælpe dig med at undgå reaktioner og ubehag fremadrettet.

Hos børn med følsom hud er især parfumeallergi meget udbredt:

"Parfumestoffer viste sig at være den gruppe af stoffer som er det største problem hvad angår allergi" skriver Miljøstyrelsen.

Konserveringsmidler og parfume fremkommer ofte i produkter som teatersminke, solcreme, modellervoks, slim og andre kosmetiske produkter rettet børn. Brug derfor ansigtsmaling og legetøjssminke til børn med forsigtighed og kig efter svanemærket, CE-mærket og den blå krans når du handler kosmetisk legetøj og andet kosmetik. Disse mærker indikerer, at produkterne lever op til gældende krav for sundhed og sikkerhed. Du kan med fordel gå efter fast ansigtsmaling fremfor flydende, da det som regel indeholder færre usunde konserveringsmidler.