Venskaber

- Tre et halvt og vennernes ven…

Af journalist Karin Svennevig Hyldig.

 

Drop ondskabsfuld sladder og få populært afkom

 

Det er aldrig for tidligt.
Vel er fars og mors kærlighed det vigtigste i verden.
Men andre børn kan man bedre sammenligne sig med – i øjenhøjde.
Efterhånden som din lille guldklump vokser til, vokser også vennernes betydning.

 

Og du kan gøre meget for at hjælpe dit barn til at knytte gode venskaber, pointerer Cand. Psych Aut. Mariann Kjerrumgaard Thygesen:
- Fra vores egen barndom kender vi jo godt dén med ’det man siger, er man selv’. Det er faktisk eviggyldige visdomsord: Lær dit barn respekt for andre. At se de positive sider hos alle mennesker. Så bliver hun langt henad vejen mødt på samme måde. For ikke alene er sådan et barn til enhver tid sjovere at lege med. Du giver hende også flere tangenter at spille på. For dén, der ser de andres gode sider, kan måske også få det sjovt sammen med de børn, der ellers bliver afvist..

 

Mariann Kjerrumgaard Thygesen har specialiseret sig i noget så vidtrækkende som kærlighed. Blandt andet de kærlige relationer mellem forældre og børn. Og børn og børn.
- Gode kammerater giver følelsen af at være noget værd. De gør livet sjovere og giver os en mulighed for at teste os selv på andre ligeværdige. Drengene vil typisk prøve at finde ud af, hvem der er stærkest. Pigerne er interesserede i, hvem der er mest populær. Og alle har brug for at finde ud af, hvad andre vil finde sig i, siger hun.

De klarer det selv. Men fra kulissen kan mor og far godt give en hjælpende hånd. Mariann Kjerrumgaard Thygesen giver følgende ti gode råd:

 

Vær en rar voksen.

Skænderier, skæld ud og surhed er forbudt, når der er fremmede børn på besøg. Børns antenner er uhyre følsomme – ikke mindst når de er på udebane. Mærker de en dårlig stemning, tror de ubevidst, den er rettet mod dem selv. Så: Låg på, hvis du ikke vil skræmme dit barns venner fra at komme igen. Prøv at huske navne og spørg venligt til familien derhjemme og barnet selv. Uden at udspørge selvfølgelig…

 

Forkælelse betaler sig.

En is, en tur i svømmehal, kagebagning og andre skægge/lækre aktiviteter er måske billige tricks, men de virker. Den unge gæst får en god oplevelse og lyst til at komme igen.

 

Gæsten først.

Det kan godt være utrygt for et lille barn at være på besøg hos en fremmed familie. Lær dit barn, at gæster skal man være ekstra gode imod. Gæsten får altid først, det største stykke, den bedste plads… Almindelig høflighed, der også er med til at gøre dit barn vellidt.

 

Omsorg skal der også til.

Fra vuggestuen og børnehaven er de fleste børn vant til at blive trøstet af fremmede. Så hvis en ung besøgende falder og slår sig, skal den ikke have for lidt med ’puste på’, plaster og medlidenhed.

 

Skub en leg i gang.

Ungerne kan ikke altid finde ud af det selv, og da er det ok hvis du blander dig med en god idé: ’Skal vi ikke tage en tur i skoven?’, ’skal I have lov at pjaske med vand i haven?’ eller ’vil I have et skovturstæppe med ud på græsplænen?’.
Udklædningstøj og adgang til lidt af mors sminke kan være en genial isbryder til piger. Drenge vil gerne vise, hvad de er gode til. Prøv at lure, hvad det mon kunne være…

 

Konflikter er til for at løses.

Men når børnene kommer op at toppes, så husk, at din egen pode er på hjemmebane. Prøv at være så neutral og forstående som muligt og lad under alle omstændigheder være med at tage parti for dit eget barn.

 

Prøv først at aflede hjemvéen.

Det er lidt et nederlag for alle, hvis den lille legekammerat er så trist, at forældrene må tilkaldes i utide. Her gælder alle kneb: Slik, kager, sjove historier, udflugter, ALT for at vende det truende nederlag til sejr.

 

Gå frygtløs på vennejagt.

Du skal ikke genere dig, selv om dit barn gør det. De fleste forældre bliver faktisk glade, hvis man spørger, om de ikke giver en kop kaffe, så ungerne lige kan lære hinanden at kende. Noget at snakke om har I med statsgaranti: Jeres børn f.eks. BLURP:
Hvis der er god kemi mellem forældrene, kan det være en idé at tage på ferie sammen. Det giver børnene et endnu tættere forhold.
Mariann Kjerrumgaard Thygesen

 

Tag med din lille sky i byen.

’Vi gider ikke besøge dig, når du ikke gider besøge os’, sagde veninderne, da Mariann Kjerrumgaard Thygesens dengang syvårige datter Freja havde en utryg periode efter en flytning. Så mor tog med sin datter på visitter og efter nogle måneder forsvandt utrygheden af sig selv. Eller til rådighed – stand by med mobilen.
TIP: Lad være at blive hængende, hvis det føles kunstigt. Gå evt. et lille ærinde og sig ’ jeg er tilbage om en halv time’. Vær til at få fat på og kom tilbage til den aftalte tid. Når et barn mister modet til at lege ude, et det som en muskel, der går i baglås. Den skal masseres. Ikke direkte på knuden men stille og blidt omkring den….

 

Tal pænt om andre (børn) – især, når dit eget barn hører på det. Du er rollemodel og hvis du generelt kan lide andre mennesker og venter dig det bedste af dem, gør dit barn det samme. Venter man det bedste af folk, er det som regel også dén side, de viser, så din lille positive pode bliver lettere populær. Der ligger dyb visdom bag barndommens mundheld: ’Det man siger, er man selv’.

 

Du kan læse mere om kærlighedsevnen hos børn og voksne på Mariann Kjerrumgaard Thygesens hjemmeside www.artemispsych.dk