Barndommens skygge – PTSD-lidelser

Har man haft et presset og hårdt liv som lille, udløser det livsvarig overaktivitet i kroppens stress-system.
Det er velkendt for enhver og påvist i adskillige undersøgelser, at to mennesker, der udsættes for nogenlunde sammen ydre belastning – f.eks. en svær eksamen, et overfald, en naturkatastrofe – kan reagere meget forskelligt med vidt forskellige stressreaktioner.

 

Nogle bliver så stressede, at de næsten med det samme lammes af stress og efterfølgende udvikler langvarige PTSD-lidelser – posttraumatiske stressforstyrrelser).
Andre ser ud til at kunne klare den ydre situation med en meget mindre stressreaktion. De kan både bevare fatningen, og de får svagere eller overhovedet ingen PTSD-lidelser efter stærkt stressede oplevelser.
Et amerikansk forskerhold har nu påvist eksistensen at en såkaldt psyko-biologisk årsag: Psykiske faktorer (i barndommen) - kan påvirke udviklingen af den biologiske stresmekanisne i hjernen, så den reagerer med større eller mindre styrke på ydre belastninger.

 

Det var især gennem resultaterne af undersøgelserne af en gruppe kvinder, der havde været udsat for langvarig stress i barndommen – f.eks.

- længere tids adskillelse fra forældrene
- seksuelle overgreb i længere tid
- brutale fysiske afstraffelsesmetoder
- eller stærkt alkoholiserede eller sindslidende forældre som udviste klare kendetegn på PTSD-lidelser som voksne.

Disse kvinder kom som voksne til at lide af dybe depressioner. Under stresspåvirkninger målte forskerne det ”overordnede” stresshormon ACTH hos personerne. Det viste sig som ventet, at kvinder med barndomsstress reagered med stærkerebeologiske stressreaktioner end kvinder, som havde haft trygge barndomme.

 

Kilde: Gillespie, C.F & Nemeroff, C.B. (2007). Corticotropin-Releasing Factor and the Psychobiology of Early-Life Stress. Current Directions in Psychological Science, 16(2). /85-89